Tehnologija

POČELO JE IZVINJENJEM, ZAVRŠILO SE DRUGAČIJE: Mask žali zbog antisemitske objave, ali ima poruku za oglašivače

Autor Milena Antonijević

Ilon Mask se, u svom prvom intervjuu za mejnstrim medije od njegovog antisemitskog posta na X, izvinio za, kako je nazvao, svoju „najgluplju" objavu na društvenim mrežama ikada. Za oglašivače je imao drugačiju poruku.

Izvor: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN/POOL

Ilon Mask se, u svom prvom intervjuu za mejnstrim medije od njegovog antisemitskog posta na X, izvinio za, kako je nazvao, svoju „najgluplju" objavu na društvenim mrežama ikada.

On se, međutim, obrušio na oglašivače koji su napustili njegovu platformu zbog rastućeg antisemitizma na X, piše CNN.

„Ne želim da se oglašavaju", rekao je on na samitu DealBook u Njujorku.

„Ako će me neko ucenjivati reklamama ili novcem...", rekao je Mask, dodajući psovku.

"Je li to jasno? Hej Bobe, ako si u publici, da znaš šta ja mislim", dodao je on, aludirajući na generalnog direktora Diznija, Boba Igera, koji je govorio ranije na samitu.

Dizni nije odmah odgovorio na zahtev za komentar na Maskove komentare.

Mask je to rekao dok je izvršna direktorka X, Linda Jakarino, sedela u publici, koja je i doveden u kompaniju sa ciljem da pridobije velike oglašivače.

U razgovoru koji je trajao više od sat vremena, Mask je takođe rekao da nema problema da ga mrze.

"Mrzite slobodno,  prava slabost je u želji da se dopadnete drugima"

Obučen u crno, sa ogrlicom koju mu je dao član porodice izraelskog taoca na kojoj piše „vratite ih kući", Mask je dodao da je prošla godina bila paklena godina i priznao da je ponekad znao da kaže „pogrešnu stvar".

Brojni istaknuti brendovi pauzirali su svoje oglašavanje na mreži X, ranije poznatoj kao Tviter,  nakon što je Mask javno prihvatio antisemitsku teoriju zavere koju favorizuju beli rasisti.

Reklamni egzodus je uključivao medijske kompanije kao što su Disney, Paramount, NBCUniversal, Comcast, Lionsgate i Varner Bros, kao i Discovery.

On je takođe rekao da bi njegov tvit, koji je ocenjen kao antisemitski, mogao biti „najgori" koji je ikada uradio.

„Mislim, vidite, žao mi je zbog tog posta", rekao je.

„Bilo je glupo od mene. Od 30.000, to bi mogao biti bukvalno najgori i najgluplji post koji sam ikada objavio. Trudio sam se da razjasnim na više načina od nedelje, ali bar znate da sam, u stvari, daleko od toga da budem antisemit, a u stvari sam samo filozof."

Mask je ove nedelje posetio Izrael, gde je otišao u kibuc koji je Hamas napao 7. oktobra, gde je razgovarao sa porodicama izraelskih talaca i sastao se sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i predsednikom Isakom Hercogom.

Ipak, on je 29. novembra rekao da njegov put u Izrael „nije bio put radi izvinjenja“ i da „nije bio odgovor na sve to“.

Za sebe je rekao da je dobra osoba, ali da neće da ide toliko daleko da bi to pokazao drugima.

On je  inače, prilikom posete Izraelu, rekao Netanjahuu da „oni koji nameravaju da ubiju moraju biti neutralisani, da mora da se prekine propaganda koja promoviše ubijanje, te da želi da učini Gazu prosperitetnom.

Ako se to desi, mislim da će to biti dobra budućnost.Voleo bih da pomognem”, rekao je tada.

U odvojenom razgovoru na samitu DealBook, Hercog je nije bio uveren da će Mask ostati dosledan u svojim porukama.

„Imali smo otvoren i iskren razgovor koji mi je bio zanimljiv i mislim da je obostrano koristan“, rekao je Hercog.

„Iskreno se nadam da ćemo videti nešto od njegovog aktivizma protiv antisemitizma u bliskoj budućnosti", kazao je on.

Mask i AI

Mask je takođe upitan o nedavnoj drami na OpenAI-u, kada je izvršno direktora Sema Altmana iznenada otpustio odbor ranije ovog meseca, da bi se zatim vratio na svoju funkciju – sa relativno novim odborom samo nekoliko dana kasnije. Kompanija je malo govorila o tome.

"Ili je Altman imao ozbiljan problem i trebalo je da bude otpušten, rekao je Mask, jedan od osnivača kompanije, i dodao da je druga opcija da je je odbor bio loš i da je trebalo da podnese ostavku.

„Prsten moći može da ode u drugom smeru i prilično sam zabrinut da postoji neki opasan element veštačke inteligencije koji može biti opasnija „od nuklearne bombe“.

Takođe je kritikovao OpenAI što više nije preduzeće otvorenog tipa kakvo je nekada zamišljao.

"OpenAI bi trebalo preimenovati u „super zatvoreni izvor za maksimalnu zaradu AI“, rekao je on.

Ono što je počelo kao izvinjenje zbog antisemitskih tvitova pretvorilo se u čudan razgovor o traumi iz detinjstva, vanzemaljcima, mobilnim telefonima u glavama ljudi i korišćenju X-a u kupatilu.

Dobar deo publike je izašao pre nego što je rasprava zvanično završena.

(M.A./EURACTIV.rs)