Tehnologija

FRANCUSKA NA KORAK OD ZAKONA O INFLUENSERIMA: Odlučna borba protiv zloupotreba na društvenim mrežama

Autor Aleksandra Vrbica

Francuski poslanici i senatori u četvrtak (25. maja) dogovorili su se oko zakona koji ima za cilj regulisanje komercijalnog uticaja i borbu protiv zloupotreba na društvenim medijima, a tekst ide na konačno glasanje sledeće nedelje.

Izvor: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Francuski poslanici i senatori prevazišli su u četvrtak (25. maja) svoja neslaganja oko zakona koji ima za cilj regulisanje komercijalnog uticaja i borbu protiv zloupotreba na društvenim medijima, a tekst ide na konačno glasanje sledeće nedelje.

Zajednička komisija sastavljena od dva doma Parlamenta, Narodne skupštine i Senata, u četvrtak (25. maja) je jednoglasno usvojila tekst sporazuma. Pre nego što su sklopile sporazum, dve skupštine su morale da premoste svoje razlike u određenim ključnim aspektima zakona: definiciji, pragu i transparentnosti uticaja, kao i najboljem načinu za borbu protiv prevara i nepoštovanja zakona EU.

Dodatna pojašnjenja su takođe data u vezi sa različitim zdravstvenim odredbama i pravima maloletnika i životinja.

Obim

Pronađena je sredina u razmimoilaženju dva doma u definiciji komercijalnog aspekta uticaja influensera. Zato se on definiše kao pozivanje na akciju od strane influensera zbog njihove „poznatosti kod publike" zarad „naplate" od treće strane, bilo u gotovini ili u naturi.

Iako su senatori to uklonili u maju, poslanici su u konačnom tekstu ponovo uveli definiciju praga od kojeg počinje aktivnost influensera. Na primer, influenser koji dobije neki uzorak od kompanije obično ne bi potpao pod ovaj prag, koji će kasnije biti definisan dekretom.

Senat je naglasio potrebu za transparentnošću, pa je dogovoreno jda će svi reklamni ili sponzorisani video snimci uključivati pominjanje „oglasa" ili „komercijalne saradnje", bez obzira na trajanje videa.

Još jedna tačka diskusije bila je kako se boriti protiv prevara i kako zaštititi korisnike od prevara. Prema postignutom dogovoru, svaki influenser u EU mora da se pretplati na osiguranje od odgovornosti u EU. U slučaju prevare, osiguranje će obeštetiti žrtvu.

Štaviše, u slučaju nerezidentnosti u EU, influenseri treba da odrede pravnog zastupnika unutar EU koji je ovlašćen da obezbedi da su pisani ugovori u skladu sa pravnim sistemima EU i Francuske.

Izvor: TERESA SUAREZ/EPA

Zdravstvo

Poslanici su ubedili senatore da promene prvobitnu nameru senatora da zabrane promociju farmaceutskih ili parafarmaceutskih proizvoda, ostavljajući zabranu promocije u nadležnosti postojećih francuskih zakona.

Ipak, kompromis proširuje zabrane određenih postojećih zakona koji se tiču promovisanja bilo kog nikotinskog proizvoda, uključujući elektronske cigarete.

Promocija bilo kakvog leka je strogo zabranjena, kao i savetovanje o prekidu ili promeni lečenja od strane zdravstvenog radnika. Jedini izuzetak se odnosi na kampanju vlade, na primer kod promovisanja kampanja prevencije polno prenosivih bolesti ili kod promovisanja vakcinacije.

Dok je Narodna skupština htela da zabrani promociju pića sa aditivima i prehrambenih proizvoda, senatori su prepustili stvar postojećem zakonskom okviru. To znači da influenseri moraju da prikazuju i zdravstvene preoruke, kao što je „za vaše dobro zdravlje, jedite najmanje pet voćki i povrća dnevno", kada promovišu ove proizvode.

Zaštita maloletnika i životinja

Poslanici i senatori saglasili su se da se striktno zabrani promocija kockarskih aktivnosti svim maloletnicima.

Pored senatora, poslanici su se složili da zadrže amandman kojim se zabranjuje reklamiranje divljih životinja u bilo kom kontekstu, osim zooloških vrtova.

Kriptovalute

Pitanje reklamiranja kriptovaluta prepušteno je organu nadležnom za finansijsko tržište, koje striktno reguliše status pružalaca usluga digitalne imovine.

Režim sankcija

U slučaju kršenja ovog zakona o influenserima, sankcije su određene na osnovu onih koje su utvrđene za „obmanjujuće komercijalne prakse" kako je propisano u francuskom kodeksu potrošača: novčana kazna do 300.000 evra ili dve godine zatvora.

Zakonodavstvo EU

Očekuje se da će Evropska komisija do kraja jula dati svoje mišljenje o kompatibilnosti teksta sa ovakvim propisima.

Rok za usvajanje

Usaglašeni tekst mora biti potvrđen konačnim glasanjem u Narodnoj skupštini i Senatu naredne srede (31. maja).

(EURACTIV.rs)