Politika

URSULA FON DER LAJEN O STANJU EU 2023: Budućnost Ukrajine, Zapadnog Balkana i Moldavije je u našoj Uniji

Autor Aleksandra Vrbica

Pred poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu, predsednica Evropske komisije je iznela viđenje prethodne godine u EU, najbitnijih uspeha, ali i izazova koje Unija tek treba da prevaziđe.

Izvor: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen održala je u sredu, 13. septembra u Strazburu pred Evropskim parlamentom godišnje obraćanje o stanju Evropske unije.

U uvodu se osvrnula na nekoliko tema koje je kasnije tokom govora detaljnije obrazložila.

"Doživeli smo osnivanje geopolitičke unije koja podržava Ukrajinu i protivi se ruskoj agresiji, odgovor je na snažnu Kinu i ulaže u partnerstva. Danas imamo evropski zeleni plan, ambiciozan centralni element naše privrede. Utrli smo put digitalnoj tranziciji i postali globalni predvodnici u području internet prava. Imamo istorijski instrument NextGenerationEU, koji kombinuje 800 milijardi evra ulaganja s reformama i omogućava otvaranje dobrih trenutnih i budućih radnih mesta. Postavili smo temelje zdravstvene unije i pomogli da se vakciniše ceo kontinent i veliki delovi sveta. Postajemo sve nezavisniji u ključnim sektorima kao što su energetika, čipovi i sirovine", istakla je predsednica EK.

Fon der Lajen je iskoristila priliku da se zahvali i za "revolucionarni i pionirski rad u području rodne ravnopravnosti".

"Završili smo zakone koje su mnogi smatrali zauvek blokiranima, kao što je Direktiva o ženama u upravnim odborima i istorijsko pristupanje EU Istanbulskoj konvenciji. Direktivom o transparentnosti plata u propise smo uneli temeljno načelo da jednak rad zaslužuje jednaku platu. Ali naš rad je daleko od završetka. Zato bih htela da u propise unesemo još jedno temeljno načelo: Ne znači ne. Istinske ravnopravnosti nema bez slobode od nasilja", naglasila je Fon der Lajen.

Izvor: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Evropski zeleni dogovor

"Postigli smo da klimatski program postane ekonomski. To je poslužilo kao jasna orijentacija za ulaganja i inovacije. Evropska industrija svakodnevno pokazuje da je spremna da pokrene tu tranziciju. Dokazuje da modernizacija i dekarbonizacija mogu ići ruku pod ruku. Pre pet godina u EU nije bilo ni jedne fabrike u kojoj se proizvodi čist čelik, a danas ih je 38. Mi sad privlačimo više ulaganja u čisti vodonik nego SAD i Kina zajedno. Evropski zeleni plan daje potrebni okvir, podsticaj i ulaganje, ali do rešenja dolaze ljudi, izumitelji i inženjeri", kaže predsednica EK.

Usvojeni su Zakon o industriji s nultom neto stopom emisija i Zakon o kritičnim sirovinama, a od ovog meseca biće održani dijalozi o čistoj tranziciji.

"Evropski sektor za energiju vetra primer je našeg uspeha. Ali taj sektor je sada suočen s jedinstvenom kombinacijom izazova.
Zato ćemo, u saradnji s industrijom i zemljama članicama, predložiti evropski paket za energiju vetra. Još više ćemo ubrzati izdavanje dozvola. Fokusiraćemo se na veštine, dostupnost finansiranja i stabilnost lanaca snabdevanja", objasnila je Fon der Lajen.

Ona je iskoristila ovo obraćanje da se osvrne na "nepoštene trgovinske prakse Kine".

"Nismo zaboravili kako su nepoštene trgovinske prakse Kine uticale na naš sektor solarne energije. Izdašno subvencionirani kineski konkurenti istisnuli su mnoga mlada preduzeća, koja su bila prisiljena da proglase stečaj. Zato moramo realno sagledati rizike kojima smo izloženi. Uzmimo za primer sektor električnih vozila. On je ključan za čistu privredu i ima veliki potencijal za Evropu. Međutim, globalna tržišta su preplavljena jeftinijim kineskim električnim automobilima, a njihovu cenu veštački snižavaju velike državne subvencije. Zato danas mogu najaviti da Komisija pokreće antisubvencijski ispitni postupak za električna vozila iz Kine. Moramo se zaštititi od nepoštenih praksi. Ali podjednako je važno biti otvoren za komunikaciju i dijalog s Kinom. Jer postoje i područja u kojima možemo i moramo sarađivati. Smanjenje rizika, a ne odvajanje rasta od kritičnih sirovina, to će biti moje stajalište kad se krajem godine budem sastala s kineskim liderima na sastanku EU i Kine", rekla je Fon der Lajen.

Privreda, socijalna pitanja i konkurentnost

Predsednica EK u godini pred nama vidi tri glavna privredna izazova: nedostatak radne snage i veština, inflaciju i olakšavanje poslovanja preduzećima.

"Kvalifikovane radne snage nedostaje u 74% malih i srednjih preduzeća. Nedostatak radne snage ograničava kapacitet za inovacije, rast i prosperitet. Dakle, treba nam bolji pristup tržištu rada, i to najviše za mlade i žene. Treba nam i migracija kvalifikovane radne snage. Osim toga, moramo odgovoriti na korenite promene u tehnologiji, društvu i demografiji", kaže Fon der Lajen.

Drugi važan ekonomski izazov je kontinuirano visoka inflacija.

"Dobra vest je da su cene energenata u Evropi počele da opadaju. Nismo zaboravili Putinovo namerno korišćenje gasa kao oružjem, što je izazvalo strah od nestašica struje i energetske krize kao 70-ih godina prošlog veka. Iskoristili smo krizu kako bismo povećali ulaganja u obnovljive izvore energije i ubrzali prelazak na čistu energiju. Cena gasa u Evropi pre godinu dana bila je 300 evra za MWh, a sada je 35. Zato sad treba pokušati taj uspešni model primeniti i na druga područja kao što su kritične sirovine i čisti vodonik", ističe predsednica.

Treći izazov za evropska preduzeća je pronaći način za olakšavanje poslovanja.

"Mala poduzeća nemaju kapaciteta za borbu sa složenom administracijom, a usporavaju ih i predugi postupci. Zato ćemo do kraja godine imenovati izaslanika EU za malo i srednje preduzetništvo, koji će odgovarati direktno meni. Sledećeg meseca iznećemo prve zakonodavne predloge za smanjenje obaveze izveštavanja na evropskom nivou za 25%. Za privredu i nacionalnu sigurnost od presudne je važnosti očuvati evropsku prednost u području ključnih tehnologija i tehnologija u nastajanju. Zato smo kao deo predloga revizije proračuna predložili osnivanje platforme STEP. Njom možemo podsticati, iskorišćavati i usmeravati sredstva EU u ulaganja u mikroelektroniku, kvantno računarstvo i veštačku inteligenciju, te biotehnologiju i čistu tehnologiju", kaže Fon der Lajen, koja se i ovim povodom osvrnula na Kinu:

"Problem su nam uska grla u globalnom lancu snabdevanja, među ostalim i zbog namernih politika drugih zemalja. Prisetimo se samo kineskih ograničenja izvoza galijuma i germanijuma, ključnih za proizvode kao što su poluvodnike i solarne ploče."

Izvor: EPA-EFE/JULIEN WARNAND


Digitalni sektor i veštačka inteligencija

Predsednica EK je istakla da je premašen cilj ulaganja u projekte digitalizacije od 20% u okviru instrumenta NextGenerationEU.

"Zemlje članice su ta ulaganja iskoristile za digitalizaciju zdravstvenog sektora, pravosudnog sistema ili saobraćajne infrastrukture. Istovremeno je Evropa predvodnik u upravljanju rizicima digitalnog sveta. Evropa je postala svetski predvodnik u zaštiti ljudskih prava u digitalnom svetu. Zakon o digitalnim uslugama i Zakon o digitalnim tržištima doprinose sigurnosti digitalnog prostora, u kojem će osnovna prava biti zaštićena", kaže ona.

Kako je navela Fon der Lajen, veštačka inteligencija će poboljšati zdravstvenu zaštitu, povećaće produktivnost i baviće se klimatskim promenama, ali "ne smemo potceniti stvarne pretnje".

"Verujem da Evropa, zajedno s partnerima, treba da bude predvodnica u izradi novog globalnog okvira za veštačku inteligenciju koji je zasnovan na sledeća tri stuba: zaštitni mehanizmi (predložen je Zakon o veštačkoj inteligenciji), upravljanje i usmeravanje inovacija (Evropa ima tri od pet najsnažnijih superračunara u svetu). Zato danas mogu najaviti novu inicijativu o otvaranju naših računara visokih performansi start ap preduzećima koja se bave veštačkom inteligencijom, da proveravaju svoje modele", najavila je ona.

Globalne migracije i sigurnost

Fon der Lajen se osvrnula na tragedije zbog poplava i zemljotresa Libiji i Maroku, kao i na regiju Sahela, koja će zbog brojnih vojnih udara godinama biti nestabilna.

"Rusija na taj haos utiče i od njega profitira, pa je ta regija postala plodno tlo za rast terorizma. To je problem i za Evropu - za našu sigurnost i prosperitet. Zato i u odnosu na Afriku treba da pokažemo podjednaku posvećenost zajedničkom cilju kao što
smo je pokazali u odnosu na Ukrajinu. Rusija vodi opšti rat protiv osnovnih načela Povelje UN-a. To je izazvalo veliku zabrinutost u zemljama širom sveta od središnje Azije do indopacifičke regije", kaže predsednica EK.

Ona se osvrnula i na ekonomske veze na relaciji Indija-Bliski istok-Evropa.

"To će biti do sada najdirektnija veza Indije, Persijskog zaliva i Evrope. Zahvaljujući železničkoj vezi, trgovina između Indije i Evrope biće 40% brža. Elektroenergetski kabl i gasovod za čisti vodonik, olakšaće trgovinu čistom energijom između Azije, Bliskog Istoka i Evrope. A strategija Global Gateway tome znatno doprinosi", naglašava Fon der Lajen, koja se osvrnula i na novi pakt o migracijama i azilu.

"Na hibridni napad Belorusije reagovali smo brzo i ujedinjeno. Blisko smo sarađivali s partnerima sa Zapadnog Balkana i smanjili nezakonite migracijske tokove. S Tunisom smo potpisali partnerstvo koje donosi obostranu korist i u drugim područjima: od obrazovanja i stručnih veština do energetike i sigurnosti. Pojačali smo zaštitu granica. Evropske agencije intenzivirale su saradnju sa zemljama članicama. Posebno bih želela da zahvalim Bugarskoj i Rumuniji što su nam pokazale put i bile primer dobre prakse u oblasti azila i vraćanja. One su dokazale da pripadaju šengenskom području. Stoga se pobrinimo da napokon i postanu njegov deo, bez odlaganja", smatra predsednica EK.

Međutim, krijumčari ostaju veliki problem za EU.

"Način rada krijumčara konstantno napreduje, a naše zakonodavstvo je staro više od dvadeset godina i hitno ga treba modernizovati. Zato nam trebaju novi propisi i nova upravljačka struktura. Potrebna nam je strože sprovođenje propisa i sudskih postupaka, a naše agencije Evropol, Evrodžast i Fronteks trebalo bi da imaju važniju ulogu", objasnila je Fon der Lajen.

Izvor: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Ukrajina

"Bićemo uz Ukrajinu koliko god bude potrebno. Od početka rata u našoj Uniji je utočište pronašlo četiri miliona Ukrajinaca. Pobrinuli smo se da imaju smeštaj, zdravstvenu zaštitu, pristup tržištu rada i još mnogo toga. To je bio odgovor Evrope na istorijski poziv. Ponosno mogu najaviti da će Komisija predložiti produženje naše privremene zaštite za Ukrajince u EU. Naša podrška Ukrajini ne prestaje. Samo ove godine osigurali smo 12 milijardi evra pomoći za isplatu plata i penzija kako bi bolnice, škole i druge službe mogle da nastave s radom. Predlogom Zakona za podupiranje proizvodnje municije povećavamo proizvodnju kako bi se lakše ispunile neposredne potrebe Ukrajine", najavila je predsednica EK.

Ona je se osvrnula i na predlog da se u naredne četiri godine za ulaganje i reforme izdvoji još 50 milijardi evra, što će "doprineti stvaranju budućnosti za Ukrajinu i ponovnoj izgradnji moderne i napredne zemlje."

O budućnosti Unije, Fon der Lajen je rekla:

"Ovde smo to već glasno rekli: budućnost Ukrajine je u našoj Uniji! Budućnost Zapadnog Balkana je u našoj Uniji! Budućnost Moldavije je u našoj Uniji! Znam i koliko je evropska perspektiva važna mnogima u Gruziji".

Ali ono što treba Evropskoj uniji je "vizija uspešnog proširenja."

"Dovršena Unija u kojoj više od 500 miliona građana živi u slobodi, demokratiji i prosperitetu. Dovršena Unija u kojoj mladi mogu da žive, studiraju i rade u slobodi. Dovršena Unija dinamične demokratije u kojoj je sudstvo nezavisno, opozicija se poštuje, a novinari štite. Jer vladavina prava i osnovna prava uvek će biti temelji naše Unije - u sadašnjim i budućim zemljama članicama. I zato su Komisiji izveštaji o vladavini prava ključan prioritet. Sa izuzetnim zadovoljstvom najavljujem da izveštaje o vladavini prava otvaramo i zemljama kandidatima koje se budu brže usklađivale. To će im omogućiti ravnopravan položaj u odnosu na zemlje članice, biće im podrška u njihovim reformama i pomoći će da Unija slobode, prava i vrednosti za sve bude naša budućnost", kaže Fon der Lajen.

Pred kraj govora, predsednica Komisije se osvrnula i na zemlje kandidate za članstvo u EU:

"Pristupanje se temelji na zaslugama i Komisija će uvek braniti to načelo. Traži puno rada i dobro vođstvo. Ali, mnogo je već postignuto. Otkad smo Ukrajini dodelili status kandidata, svedoci smo krupnog pomaka u toj zemlji. I druge zemlje kandidati su pokazale odlučnost za sprovođenje reformi. Sad je trenutak da i mi pokažemo istu odlučnost. To znači da treba da promišljamo o tome kako ćemo se pripremiti za dovršenu Uniju. Dokazali smo da možemo biti geopolitička unija i pokazali da ujedinjeni možemo brzo reagovati. Verujem da Tim Evropa može da funkcioniše s više od 30 zemalja članica."

Ako je potrebno, zarad proširenja EU, Fon der Lajen bi podržala i izmene Evropske konvencije i Ugovora o EU, ali, za nastavak proširenja "ne možemo i ne smemo čekati izmenu Ugovora".

"Osvrnimo se na proteklih pet godina. Dogovorili smo instrument NextGenerationEU s 27 zemalja članica. Dogovorili smo kupovinu vakcina s 27 država članica. U rekordnom vremenu smo dogovorili sankcije, opet s 27 zemalja članica.
Dogovorili smo kupovinu prirodnog gasa, ne samo s 27 zemalja članica nego i s Ukrajinom, Moldavijom i Srbijom", rekla je ona.

Na samom kraju, osvrnula se na mlade kojima je poručila:

"Trenutak je da im pokažemo da možemo izgraditi kontinent na kojem možeš biti ono što jesi, voleti koga želiš i biti ambiciozan koliko god želiš. Kontinent pomiren s prirodom, predvodnik u novim tehnologijama. Kontinent ujedinjen u slobodi i miru. Ovo je trenutak da Evropa odgovori na istorijski poziv. Živela Evropa."

(EURACTIV.rs)