Životna sredina

VELIKO ISTRAŽIVANJE ZAGAĐENJA EVROPE: "Večne hemikalije" pronađene na hiljadama lokacija, voda najzagađenija u Belgiji

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Voda u Belgiji je najzagađenija "večnim hemikalijama", koje se talože u organizmu i izazivaju zdravstvene probleme.

Izvor: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Veliki projekti mapiranja zagađenja na evropskom nivou utvrdili su da su čestice PFA, poznate i kao "večne hemikalije", pronađene na hiljadama lokacija širom kontinenta.

Ove čestice, koje se ne razgrađuju u životnoj okolini, talože se u organizmu i mogu da budu toksične, pronađene su u visokim koncentracijama u vodi širom Evrope i Velike Britanije.

Mape pokazuju da su perfluoroalkalne i polifluoroalkalne supstance (PFA), kojih ima oko 10.000, pronađene u vodi, zemlji i sedimentima. Ove hemikalije nalaze se u proizvodima za čišćenje, vatrogasnoj peni, otpadu i industrijskim procesima.

Dve PFA supstance povezane su sa velikim brojem zdravstvenih problema kod ljudi. PFOA čestice povezane su sa karcinomom bubrega i testisa, bolestima štitaste žlezde, ulceroznim kolitisom, visokim holesterolom i hipertenzijom u trudnoći. PFO čestice dovode se u vezu sa reproduktivnim i razvojnim bolestima, kao i oboljenjima bubrega, jetre i štitaste žlezde.

Supstance su pronađene na 17.000 lokacija u Evropi i Velikoj Britaniji. Visoke koncentracije od više od 1.000 nanograma po litru vode pronađene su na 640, a izuzetno visoke od preko 10.000 nanograma po litru na 300 lokacija.

"Visoke koncentracije ovih supstanci su veliki razlog za brigu. Stoka može da ima pristup zagađenoj vodi, što dovodi do toga da se PFA čestice nalaze u lancu ishrane čoveka. Rizik su i lov i ribolov", rekao je profesor Krispin Halsal, hemičar sa Univerziteta Lankaster.

Mapa je pokazala da su u Belgiji najviši nivoi zagađenja, i PFA čestice pronađene su u vodi u koncentraciji od 73m nanograma po litru u okolini fabrike "3m" u Zvejndrehtu u Flandriji.

Ljudima koji žive u krugu od 15 kilometara od fabrike rečeno je da ne jedu jaja lokalnih kokošaka, niti da konzumiraju voće i povrće iz svojih bašta. Čak 70.000 ljudi koji žive u krugu od pet kilometara oko fabrike mogu da urade test o trošku te kompanije kako bi se utvrdilo prisustvo čestica u njihovoj krvi. Kompanija "3M" saopštila je da će rešiti probleme na lokaciji i potpisala ugovor sa regionalnim vlastima koji podrazumeva investiciju od 571 miliona evra. Kompanija će takođe obustaviti proizvodnju PFA i njihovo korišćenje do kraja 2025. godine.

U Evropi postoji predlog da se čestice iz PFA grupe tretiraju kao jedna klasa, umesto da se za svaku podvrstu osmišljava i sprovodi drugi način ograničavanja. Evropska hemijska agencija je saopštila da će u narednih 30 godina u okolini završiti oko 4,4 miliona tona ovih supstanci, ako se nešto ne preduzme.

(EURACTIV.rs)