Životna sredina

KAKO ĆE SE ITALIJA IZBORITI SA NAJEZDOM PLAVIH KRABA? Vlada ima rešenje koje će se dopasti gurmanima

Autor Aleksandra Vrbica

Grupacija za poljoprivrednu industriju FedagriPesca procenjuje da je više od polovine školjki i dagnji ​​u zemlji pojeo plavi rak ovog leta.

Izvor: EPA/STEVE POPE

Duž italijanske severne obale Jadrana i u toskanskim ribnjacima radnici su proletos izvlačili svoje mreže i nalazili ih sažvakane. Zatim su počeli da otkrivaju jegulje bez glava i već pojedene ubrane školjke i dagnje.

Krivac, koji sada ugrožava godišnju zaradu od školjki u iznosu od više miliona evra, je atlantska plava kraba. Za samo nekoliko godina, ove "inostrane" životinje, koje mogu da izlegu dva miliona jaja godišnje, brzo su se razmnožile, izbrisavši čitavu žetvu školjki i dagnji ​​nekim ribarima.

Grupacija za poljoprivrednu industriju FedagriPesca procenjuje da je više od polovine školjki i dagnji ​​u zemlji pojeo plavi rak ovog leta.

Kulinarsko rešenje

U početku je vlada preporučila hvatanje i uništavanje rakova, koji su delikatesi u drugim delovima sveta. I nije trebalo dugo da neki ribari, sa svojim punim mrežama plavih kraba, unovče nastali haos.

Sada Italijani pretvaraju rakove ubice u kulinarsku poslasticu, kombinujući ih sa rižotom, testeninom, čak i salatama.

Grupa italijanskih poljoprivrednika Coldiretti predlaže da se plava kraba posluži sa ruzmarinom u salati ili sa sotiranim belim lukom preko špageta.

"Ovo su neka od jela koje preporučuju kuvari, ribari i poljoprivrednici iz Coldiretti-a u borbi protiv invazije morskog ubice, koja uništava nacionalnu obalu uz štetu koja iznosi milione evra", navodi se u saopštenju grupe, koja podržava sakupljanje i prodaju invazivnih rakova. "Cilj je da se pomogne u obuzdavanju prekomerne rasprostranjenosti rakova, koji preuzimaju morsko dno naših obala, identifikujući ekonomske mogućnosti za teško pogođene teritorije."

Morski biolozi kažu da toplija morska voda i temperature iznad proseka znače da rakovi napreduju - i preuzimaju vlast.

Već su pronađeni duž ogromne obale Italije, pa čak i u delti Po, lokalitetu UNESCO-ve baštine poznatom po vongolama, sorti školjki koja je ovog leta u velikoj meri uništena.

"Obično kada temperatura vode padne ispod 10°C, ova vrsta rakova ne preživi", kaže Enridka Franči, morski biolog i istraživač sa Univerziteta u Sijeni. "Ali sada rak pronalazi idealnu temperaturu 12 meseci u godini."

Izvor: EPA-EFE/Riccardo Dalle Luche

Prirodna nepogoda

Italijanska vlada je izdvojila 2,9 miliona evra za pomoć ribarima i borbu protiv invazije u zemlji, koja je najveći evropski proizvođač školjki.

Iako se čini da krabe više vole školjke poput dagnji ​​i ostriga, oni su takođe pojeli čitav profit od jegulja i orada u Toskani.

Coldiretti veruje da ova "prirodna katastrofa" predstavlja pretnju za čitavu italijansku ribarsku industriju, upozoravajući da je invazija plavih kraba već dovela do gubitka poslova i ove godine izbacila iz posla one ribare koji se oslanjaju na školjke i dagnje.

Vladajuća partija italijanske vlade "Braća Italije" predložila je potencijalno pretvaranje fabrika tune i drugih ribljih konzervi u fabrike za preradu kraba kao način da se smanji populacija ovog predatora.

Plave krabe, čija je tržišna vrednost oko 80 evra po kilogramu u Sjedinjenim Američkim Državama i Aziji, nisu uspeli da donesu mnogo na tržištu u Italiji, a ribolovna federacija je ograničila legalno prodatu cenu na 10 evra po kilogramu.

Ali u većini supermarketa, trenutna cena je manja od 6 evra po kilogramu, jer ponuda daleko nadmašuje potražnju. Nasuprot tome, kraljevskq kraba, retka poslastica u mediteranskim zemljama, prodaje se za 100 evra po kilogramu.

Plava kraba brzo postaje prepoznatljiva stavka u restoranima širom zemlje, prvenstveno kao sastojak za sos za špagete sa svežim paradajzom.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni fotografisana je sa tanjirom raka na slici koju je podelio njen zet Frančesko Lolobriđida, koji je italijanski ministar poljoprivrede.

Lolobriđida je takođe na Fejsbuku objavio video snimke svojih kulinarskih kreacija od kraba, insistirajući da ovaj predator može biti "ekonomska prilika za mnoge".

(EURACTIV.rs)