Životna sredina

HILJADE MRTVIH RIBA NA TAJLANDSKOJ PLAŽI: Stručnjaci kažu da su klimatske promene mogući uzrok

Autor Milena Antonijević

Klimatske promene su možda stimulisale cvetanje planktona koje je dovelo do toga da hiljade mrtvih riba isplivaju duž otprilike 4 kilometra dela plaže u južnoj tajlandskoj provinciji Čumphon, ocenili su stručnjaci.

Izvor: EPA-EFE/SAMARA ANDERSON

Thon Thamrongnavasavat, zamenik dekana Fakulteta za ribarstvo na Univerzitetu Kasetsart, pripisao je smrt ribe cvetanju - prirodnoj pojavi koja snižava nivo kiseonika u vodi i uzrokuje gušenje ribe.

„Različiti prirodni fenomeni, kao što je izbeljivanje korala ili cvetanje planktona, prirodno su se dešavali hiljadama do desetinama hiljada godina. Međutim, kada dođe do globalnog zagrevanja, ono se intenzivira i povećava učestalost postojećih pojava", rekao je on.

Prema lokalnim vlastima, cvetanje planktona se dešava jednom ili dva puta godišnje i obično traje dva do tri dana. Zvaničnici su prikupili morsku vodu za dalju procenu i analizu.

Širom sveta, morski toplotni talasi postali su sve veća briga.

Izvor: EPA-EFE/SAMARA ANDERSO

Globalne temperature mora u aprilu i maju bile su najviše zabeležene u tim mesecima, prema britanskom meteorološkom zavodu, koji je pojasnio da je uzrok i dolazak prirodnog klimatskog fenomena El Ninjo, koji ima globalni uticaj zagrevanja, kao i klimatske promene koje izazivaju ljudi, što znači više temperature za okeane i kopno.

Ovog meseca hiljade mrtvih riba završilo je na plažama u Teksasu, a stručnjaci upozoravaju na cvetanje algi duž britanske obale kao rezultat porasta temperature mora.

U južnoj Kaliforniji, stotine mrtvih ili bolesnih delfina i morskih lavova isplivalo je na plaže usred toksičnog cvetanja algi. Dok je cvetanje algi u Kaliforniji bilo uzrokovano više jakim obalnim uzdizanjem nego visokim temperaturama, naučnici kažu da će klimatske promene verovatno povećati toksično cvetanje algi, jer neke uspevaju u toploj vodi.

„Bilo da se radi o Australiji i mestima poput Velikog koralnog grebena ili čak mestima širom Engleske koja trenutno doživljavaju prilično jake morske toplotne talase, to će zaista biti štetno za te lokalne ekosisteme", rekla je Sara Perkins-Kirkpatrik, klimatski naučnik sa Univerzitet Novog Južnog Velsa u Australiji.

(EURACTIV.rs)