Tehnologija

AUSTRALIJA POSTAVILA ULTIMATUM TVITERU: Mreža ima rok da spreči širenje govora mržnje ili slede drastične kazne

Autor Aleksandra Vrbica

Komesarka za e-bezbednost Džuli Inman Grant i bivša zaposlena u Tviteru, rekla je da je platforma sada odgovorna za jednu od tri pritužbe na onlajn govor mržnje, koji su prijavljeni u Australiji.

Izvor: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN/POOL

Australijska organizacija za bezbednost na internetu zapretila je u četvrtak (22. juna) da će kazniti Tviter zbog neuspeha u borbi protiv zloupotrebe na internetu, rekavši da se njegovo preuzimanje od strane Ilona Maska poklopilo sa porastom „toksičnosti i mržnje".

Komesarka za e-bezbednost Džuli Inman Grant i bivša zaposlena u Tviteru, rekla je da je platforma sada odgovorna za jednu od tri pritužbe na onlajn govor mržnje, koji su prijavljeni u Australiji.

Inman Grant je rekla da Tviter ima 28 dana da pokaže da je ozbiljan u rešavanju problema ili da se suoči sa kaznama od 475.000 dolara za svaki dan nakon tog roka.

Ona je rekla da Tviter mora da preduzme niz konkretnih koraka koji pokazuju „šta radi da spreči širenje mržnje na svojoj platformi i da primenjuje sopstvena pravila".

„Potrebna nam je odgovornost ovih platformi i akcija da zaštitimo njihove korisnike", rekla je komesarka, „a ne možete imati odgovornost bez transparentnosti, zbog čega su pravna obaveštenja poput ovog osmišljena."

Otkako je Ilon Mask kupio platformu u oktobru 2022. godine, smanjio je globalnu radnu snagu za više od 80%, uključujući mnoge moderatore sadržaja odgovorne za suzbijanje zloupotrebe.

U novembru je Mask proglasio široku amnestiju koja je omogućila desetinama hiljada suspendovanih ili zabranjenih naloga da se ponovo pridruže platformi.

Izvor: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

„Čini se da je Tviter spustio loptu u borbi protiv mržnje", rekla je Inman Grant, koja je radila na sajber bezbednosti u kompaniji nakon 17 godina provedenih u Majkrosoftu.

„Zabrinuti smo i zbog brojnih izveštaja o sadržaju koji su dostupni, što verovatno krši Tvitterove sopstvene uslove korišćenja", dodala je komesarka.

Australija je predvodila napore na svetskom nivou da se regulišu platforme društvenih mreža, i to nije prvi put da Inman Grant javno izdvaja Tviter.

Ona je pisala Masku u novembru, izražavajući bojazan da bi ogromno smanjenje osoblja dovelo do toga da kompanija neće moći da ispoštuje australijske zakone.

Novinar Sten Grant, jedna od najuglednijih medijskih ličnosti u Australiji, rekao je u maju da je uložio žalbu Tviteru zbog „nemilosrdne rasne prljavštine" sa kojom se borio dok je koristio platformu.

Veliki muzički izdavači u Sjedinjenim Američkim Državama pokrenuli su ovog meseca tužbu protiv Tvitera, tvrdeći da platforma nije uspela da zaustavi kršenje autorskih prava.

Potpredsednica Evropske unije Vera Jurova takođe je u junu optužila Tviter da je izabrao „konfrontaciju", nakon što se povukao iz dobrovoljnog kodeksa EU protiv dezinformacija.

(EURACTIV.rs)