Poljoprivreda

KOMISIJA RAZMATRA ZAKONE EU O DOBROBITI ŽIVOTINJA: Šta poljoprivrednici i deo parlamentaraca zameraju regulativi?

Autor Aleksandra Vrbica

Procena uticaja na reviziju pravila o dobrobiti životinja dobila je odobrenje odbora za kontrolu kvaliteta Evropske komisije, prema izvorima, pošto izvršna vlast EU insistira da revizija ostaje "visoki prioritet".

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Evropska komisija trenutno razmatra zakone EU o dobrobiti životinja u okviru vodeće prehrambene politike EU, strategije "od njive do viljuške".

Predlog, za koji se očekuje da će biti predstavljen u septembru, trenutno je na razmatranju. Uprkos zabrinutosti oko vremenskog okvira predloga, izvori bliski ovom predmetu rekli su EURACTIV-u da je procena uticaja dobila pozitivno mišljenje od regulatornog odbora (RSB), nezavisnog tela za kontrolu kvaliteta u okviru Komisije koje savetuje koledž komesara.

Portparol Komisije je rekao za EURACTIV da će, u skladu sa mandatom RSB-a, njegova mišljenja o nacrtima procene uticaja biti "javna kada Komisija usvoji odgovarajuću inicijativu".

Uz odobrenje odbora za kontrolu kvaliteta, Služba EU za bezbednost i zdravlje hrane (DG SANTE) će prosleđivati predlog za dobijanje zvaničnog mišljenja od drugih generalnih direktorata (DG) kao deo pripremnog rada izvršne vlasti EU.

U međuvremenu, izvršna vlast EU odbacila je glasine da revizija nije visoko na listi prioriteta.

"Komisija promoviše dobrobit životinja više od 40 godina", rekao je portparol, dodajući da je "to visok prioritet" za komesarku za zdravstvo Stelu Kirijakides lično, kao i i za Komisiju Ursule fon der Lajen.

Slično tome, šef jedinice za dobrobit životinja DG SANTE Andrea Gavineli rekao je nedavnom događaju da izvršna vlast EU "radi na pripremi predloga i maksimalnog kapaciteta" i ostao pozitivan u pogledu budućnosti predloga, dodajući da je "slika koju danas imamo o situaciji najbolja koju smo imali u poslednjih nekoliko godina".

Izvor: EPA/VALDA KALNINA

Optimističan, ali realan

Ali uprkos uspehu tokom ovog prvog koraka, dug je put do pregovora o tekstu koji će Komisija predložiti, a evropski izbori u junu 2024. mogli bi da promene sve.

Tili Mec, poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu i članica vodećeg parlamentarnog odbora za predmet (ENVI), rekla je da "vidimo da konzervativci, kao i neki liberali, odbijaju Zelenim dogovorom generalno", koji uključuje zakone o dobrobiti životinja u okviru strategije "od njive do viljuške".

"Zavisi od Komisije da imamo ovaj tekst jer su izbori 9. juna 2024. prilično uskoro", dodala je ona.

Ona je naglasila da je potrebno "ozbiljno raditi" pre izbora, iako će "biti teško završiti posao".

U međuvremenu, poslanik socijalista u Evropskom parlamentu Paskal Durant takođe je istakao svoj "strah" posle izbora, dodajući da bi krajnje desničarski parlament bio "veoma, veoma loša vest za dobrobit životinja, za Zeleni dogovor i za sve".

"Tako da želim da budem optimista, ali i mi moramo da budemo realni", zaključio je on.

Ali za nevladine organizacije koje prate ovaj predmet, odobrenje kontrole kvaliteta daje razloge za optimizam.

Džo Moran, direktor Kancelarije za evropsku politiku u FOUR PAWS, rekao je da "ovaj pozitivan odgovor regulatornog odbora za nadzor potvrđuje da predstojeći predlozi za dobrobit životinja, osim što su dugo očekivani od strane građana, imaju ekonomskog smisla".

"S obzirom da ovo zeleno svetlo dolazi nakon detaljne procene jednog od najstrožih nezavisnih tela u okviru Komisije, ovo je dobra vest", dodao je on.

Ambicije izvršne vlasti EU, međutim, i dalje se suočavaju sa zabrinutošću i kritikama poljoprivrednih organizacija - kao što je udruženje poljoprivrednika EU COPA-COGECA, koje je nedavno naručilo sopstvenu procenu uticaja na potencijalnu zabranu kaveza za životinje.

Studija je pokazala da će uzgoj svinja i živine opasti i da će morati da se ulože "značajne investicije".

"Ova studija jednostavno pokazuje jasnu činjenicu: izbor prelaznog perioda će imati velike implikacije na proizvodnju, profitabilnost, povećanje cena za potrošače i efekte koncentracije", rekao je Migel Anhel Higera, predsednik radne grupe za dobrobit životinja udruženja poljoprivrednika.

(EURACTIV.rs)