Poljoprivreda

KOLIKO KRAVE ZAGAĐUJU ŽIVOTNU SREDINU? Kontroverzna revizija direktive EU naišla na podsmeh aktivista

Zelene grupe i aktivisti osuđuju ono što nazivaju „nesrećnim trendom 'poljoprivredne izuzetnosti'" u okviru predložene revizije Direktive o industrijskim emisijama

Izvor: EPA/MARC MUELLE

Predložena revizija Direktive o industrijskim emisijama (IED), koju je predstavila izvršna vlast EU u aprilu 2022. ima za cilj smanjenje emisija štetnih gasova koje dolaze iz industrijskih postrojenja, čiji se obim proširuje na neke od najvećih stočnih farmi u EU.

Predloženi prag Komisije od 150 „stočnih jedinica" (stočna jedinica ili jedinica za životinje se koristi za upoređivanje i prikupljanje broja životinja raznih vrsta i kategorija i određuje vrednost na osnovu potreba za stočnom hranom) - kao limitom kojim će farme biti definisane kao „industrijske" i stoga kažnjene prema direktivi - pokazao se kontroverznim.

Skupštinski odbor za poljoprivredu, koji je zajedno sa odborom za životnu sredinu delio nadležnost u svim delovima koji se tiču sektora stočarstva, u utorak (25. aprila) je odobrio potpuno izuzeće stoke iz tih planova.

„Tekst koji je Komisija predložila je kontraproduktivan i podstiče kretanje ka većoj koncentraciji u poljoprivrednom sektoru", navodi se u mišljenju koje je sastavio poslanik desnog centra Benoa Lutžen.

Zakonodavci se zalažu za status kvo, ističući da bi promena predstavljala „veliko administrativno i ekonomsko opterećenje na farmere koji uzgajaju kokoške, svinje i goveda".

Navodi se i da, kako trenutno stvari stoje, ovaj predlog daje „neospornu konkurentsku prednost" najvećim preduzećima, koja će imati manje poteškoća da podnose dodatni administrativni i ekonomski teret.

Izvor: EPA/VALDA KALNINA

Ovo posebno važi za farme goveda, ali „bez efektivnog smanjenja emisija štetnih gasova". Zbog toga, predlaže se potpuno uklanjanje tih farmi iz direktive.

Takođe, predlaže se povećanje stočnih jedinica na „više od 40.000 mesta za živinu, više od 2.000 mesta za proizvodnju svinja (preko 30 kg), ili na više od 750 mesta za krmače" - drugim rečima, direktno održavanje statusa kvo aktuelne direktive.

Vest je naišla na podsmeh zelenih grupa i aktivista, koji osuđuju ono što nazivaju „nesrećnim trendom 'poljoprivredne izuzetnosti'".

„Uzgoj životinja, uprkos tome što zagađuje okolinu, skoro je u potpunosti oslobođen odgovornosti za štetu koju nanosi životnoj sredini i lokalnim zajednicama, a negativne eksterne efekte ovog sektora u velikoj meri ignorišu donosioci odluka", upozorava se u nedavnom izveštaju aktivista Compassion in World Farming.

Grupa je istakla da emisije metana i amonijaka stagniraju više od decenije, a podaci Komisije pokazuju da, iako je IED uspeo da smanji emisije iz industrijskog sektora između 2007. i 2017. godine, emisije amonijaka i metana iz stočarstva ostaju iste.

Ali udruženje poljoprivrednika Evropske unije COPA-COGECA slavi činjenicu da su evropski poslanici iz sektora poljoprivrede „odbacili neprikladni zakonodavni instrument Komisije za uzgoj stoke" i pokazali svoju podršku poljoprivrednicima.

Udruženje je mesecima odbijalo planove na osnovu toga da je to neizvodljivo za farmere i da ih ne treba stavljati u grupu sa drugim sličnim industrijama, poput onih koje se bave ugljem ili proizvodnjom hemikalija.

Ministri EU već su se dogovorili o svojoj pregovaračkoj poziciji o tom predlogu, dok bi poslanici u odboru Evropskog parlamenta za životnu sredinu trebalo da usvoje njegov zakonodavni izveštaj 25. maja 2023.

(EURACTIV.rs)