Politika

ESKOBAR ZA NOVI PRISTUP UNUTAR DIJALOGA: Priština da promeni princip, Srbija da bude konstruktivna i strpljiva

Autor Milena Antonijević

Gabrijel Eskobar je rekao da, nakon još jednog kraha u razgovorima Beograda i Prištine, pristup treba da menja strana koja, kako je kazao, deluje po principu - uzmi ili ostavi.

Izvor: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine, Grabrijel Eskobar, istakao je da se ova promena odnosi na kosovsku vladu.

"Konkretno mislim na kosovsku vladu. Jasno im je šta su njihove obaveze i mislim da je izjava Borelja bila veoma jasna. Srbiju nastavljamo da ohrabrujemo da bude konstruktivna i strpljiva. Od nje nastavljamo da tražimo da ne čini ništa što doprinosi destabilizaciji Kosova. Moramo da nastavimo da radimo na dijalogu. Nema alternative za region - osim evropskih integracija", naveo je Eskobar u intervjuu Glasu Amerike.

Kako je istakao, ne prihvata kritike na račun angažmana posrednika u razgovorima, diplomate Miroslava Lajčaka.

"Lajčak uživa puno poverenje Evropske unije i Sjedinjenih Država. Posle kraha razgovora, 27 država članica Evropske unije javno je Lajčaku uputilo podršku. Dakle, to je nešto sa čime će on (Kurti, prim.nov.) morati da se nosi. Lajčak i dijalog neće nestati. Neće zemlja od milion i po stanovnika ubediti transatlantsku zajednicu sa 700.000.000 ljudi da promeni taktiku", kazao je Eskobar i dodao da je potreban pragmatičniji pristup kosovske vlade.

Posebno su ga uznemirile informacije da se Lajčak našao na meti napada na društvenim mrežama.

"Tražio sam od predsednice Osmani i premijera Kurtija da ih osude. Ne kažem da dolaze iz redova kosovske vlade, ali potrebno je jasno istaći da su neprihvatljivi napadi lične prirode na specijalnog izaslanika", zaključio je Eskobar.

(EURACTIV.rs)