Politika

ZVANIČNIK NATO-a DAO UKRAJINI NEPRIHVATLJIVE USLOVE ZA PRIDRUŽIVANJE: Iz kabineta Zelenskog oštre reakcije

Autor Milena Antonijević

Šef kabineta generalnog sekretara NATO-a Jens Stoltenberg razbesneo je kijevske zvaničnike zbog nagoveštaja da bi Ukrajina mogla da postane članica NATO-a pod uslovom da ustupi deo svoje teritorije Rusiji.

Izvor: EPA/Ukraine Presidential Press Service

Stijan Jensen, koji je od 2017. nosio titulu direktora privatne kancelarije generalnog sekretara NATO-a, navodno je izneo taj predlog govoreći na nedavnom panelu u norveškom gradu Arendalu.

Ukrajinska teritorija bila je jedna od pokretačkih snaga u ratu koji je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo protiv Ukrajine u februaru 2022. Tokom invazije, ruske snage su zauzele više naselja širom zemlje, iako je Ukrajina od tada oslobodila mnoge oblasti tokom kontraofanziva.

Međutim, Putin je u septembru nelegitimno pripojio četiri ukrajinske teritorije Rusiji. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahtevao je nazad te teritorije, kao i Krim, na koji je Rusija izvršila invaziju i anektirala ga 2014. godine.

Norveški list VG je u utorak izvestio da je Jensen, dok je raspravljao o ambicijama Ukrajine da se pridruži NATO-u na panelu u Arendalu, rekao da misli da bi rešenje moglo biti da se Ukrajina odrekne teritorije i dobije članstvo u NATO zauzvrat.

Prema komentaru tog medija, izgleda da je Jensen naglasio da „mora biti na Ukrajini da odluči kada i pod kojim uslovima želi da pregovara". Kada je reporter VG pitao savetnika NATO-a da li je stav alijanse da Ukrajina mora da se odrekne zemlje da bi se pridružila, Jensen je sugerisao da su drugi razgovarali o planovima za Ukrajinu posle rata.

Uprkos tome što je Jensen ukazao da njegov predlog sadrži nijanse, ukrajinski zvaničnici su već kritikovali njegovu izjavu.

Mihail Podoljak, glavni savetnik Zelenskog i šef kabineta predsednika Ukrajine, osudio je Jensenov predlog.

"Trgovati teritorijom za NATO kišobran? To je smešno. To znači namerno birati poraz demokratije, podsticati globalnog zločinca, očuvati ruski režim, uništiti međunarodno pravo i preneti rat na druge generacije", napisao je Podoljak i dodao:

„Ubice ne treba ohrabrivati užasnim popustljivostima".

Zvaničnik NATO-a je od tada primetio tenzije koje su stvorile Jensenove izjave potvrđujući „jasnu i nepokolebljivu" podršku bloka Ukrajini.

„U potpunosti podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, kao što su lideri NATO-a ponovo potvrdili na samitu u Viljnusu u julu", rekao je zvaničnik NATO-a, a preneo je ukrajinski list European Pravda.

„Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu sve dok bude potrebno. Posvećeni smo postizanju pravednog i trajnog mira".

Stoltenberg nije komentarisao Jensenovu izjavu u medijima, ali je bio glasna podrška Ukrajine i više puta je izjavio da veruje da će se ta zemlja na kraju pridružiti NATO-u.

(EURACTIV.rs)