Politika

BELA KUĆA UPOZORAVA: Rusija bi mogla da napadne civilne brodove u Crnom moru

Autor Aleksandra Vrbica

Adam Hodž, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, rekao je da američki zvaničnici imaju informacije koje ukazuju na to da je Rusija postavila dodatne morske mine na prilazima ukrajinskim lukama.

Izvor: EPA-EFE/IGOR TKACHENKO

Bela kuća je u sredu (19. jula) upozorila da bi Rusija mogla da proširi svoje mete na ukrajinske objekte za skladištenje žita kako bi napala civilne brodove u Crnom moru.

Adam Hodž, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, rekao je da američki zvaničnici imaju informacije koje ukazuju na to da je Rusija postavila dodatne morske mine na prilazima ukrajinskim lukama.

"Verujemo da je ovo koordinisan napor da se opravdaju svi napadi na civilne brodove u Crnom moru i da se za te napade okrivi Ukrajina", rekao je on.

Hodž je rekao da je Rusija najavila da će se svi brodovi koji idu ka ukrajinskim lukama u vodama Crnog mora smatrati potencijalnim prevoznicima vojnog tereta. On je dodao da američke informacije pokazuju da je Rusija postavila dodatne morske mine na prilazima ukrajinskim lukama.

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da će se za države čije se zastave budu videle na brodovima koji putuju u ukrajinske luke smatrati da su na strani Ukrajine.

"Pored ovih koordinisanih napora u Crnom moru, već smo primetili da je Rusija 18. i 19. jula gađala ukrajinske luke za izvoz žita u Odesi raketama i bespilotnim letelicama, što je rezultiralo uništenjem poljoprivredne infrastrukture i 60.000 tona žita", rekao je Hodž.

Izvor: EPA-EFE/Bo Amstrup

Ukrajina je u sredu optužila Rusiju da je oštetila infrastrukturu za izvoz žitarica u "paklenim" prekonoćnim udarima fokusiranim na dve njene crnomorske luke, obećavajući da se neće plašiti da i dalje radi na izvozu žitarica iz njih.

Ruski napadi na ukrajinske lučke oblasti nastavljeni su u četvrtak, a vlasti u Mikolajivskoj oblasti i Odesi prijavile su da je oko 20 ljudi povređeno.

U utorak uveče oštećeni su terminali za žito i industrijski objekat, skladišta, tržni centri, stambene i administrativne zgrade i automobili, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Južna vojna komanda Ukrajine saopštila je da je Rusija koristila supersonične rakete, uključujući Kh-22 koji je dizajniran za uklanjanje nosača aviona, kako bi pogodila lučku infrastrukturu Odese.

"U lukama koje su napadnute bilo je uskladišteno oko milion tona hrane", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u sredu. „Upravo ta količina je već trebalo da bude isporučena zemljama u Africi i Aziji. U terminalu koji je večeras najviše oštećen ruskim terorom, bilo je uskladišteno 60.000 tona poljoprivrednih proizvoda namenjenih za otpremu u Kinu", rekao je Zelenski.

Izvor: EPA-EFE/Eugene Hoshiko

Privremena ruta

Ukrajina je u sredu saopštila da uspostavlja privremeni brodski put preko Rumunije, susedne crnomorske zemlje, članice NATO-a.

"Njen cilj je da olakša deblokadu međunarodnog brodarstva u severozapadnom delu Crnog mora", rekao je Vasil Škurakov, vršilac dužnosti ukrajinskog ministra za zajednice, teritorije i razvoj infrastrukture, u pismu Međunarodnoj brodarskoj organizaciji UN.

Ukrajina i Rusija su među najvećim svetskim izvoznicima žitarica. Američki fjučersi na pšenicu skočili su u sredu za 8,5 odsto, što je njihov najveći dnevni dobitak od prvih dana ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022.

Putin postavlja zahteve

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je zapadne zemlje da "izopačuju" dogovor o žitu, u kojem su posredovale Ujedinjene nacije i Turska.

Međunarodni monetarni fond je u sredu saopštio da izlazak Rusije iz sporazuma preti da pogorša globalnu nesigurnost hrane i da bi mogao da poveća cene hrane, posebno u siromašnim zemljama.

Putin je rekao da će se Rusija odmah vratiti dogovoru ako se ispune uslovi Moskve, koji podrazumevaju ublažavanje ograničenja na njen izvoz hrane i đubriva. Zapadne zemlje ovo nazivaju pokušajem da se iskoriste zalihe hrane za slabljenje finansijskih sankcija, koje i dalje dozvoljavaju Rusiji da prodaje hranu.

Izvor: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV

Daleko od luka, borbe su nastavljene u sredu u istočnoj i južnoj Ukrajini gde kontraofanziva Kijeva pokušava da povrati teritoriju koju su okupirale ruske snage. Rusi su se ukopali u jako utvrđenu liniju fronta.

U Vašingtonu je Pentagon najavio dodatnu bezbednosnu pomoć Ukrajini, u ukupnom iznosu od oko 1,3 milijarde dolara, sa paketom koji uključuje kapacitete protivvazdušne odbrane i municiju.

Očekuje se da će ministri spoljnih poslova Evropske unije u Briselu u četvrtak razgovarati o predlogu da se potroši do 20 milijardi evra na oružje, municiju i drugu vojnu pomoć Ukrajini tokom četiri godine.

(EURACTIV.rs)