Politika

JOŠ JEDNA EU ZEMLJA SA DESNIČARIMA NA ČELU? Levica poziva glasače da ne izglasaju "nekontrolisanu vladu"

Autor Aleksandra Vrbica

"To nije pitanje partijske svrsishodnosti, već pitanje društvene stabilnosti i demokratske regularnosti", rekao je opozicioni lidel Aleksis Cipras u svom poslednjem javnom govoru pred izbore u četvrtak.

Izvor: EPA-EFE/GEORGE VITSARAS

Očekuje se da će grčka partija desnog centra Nova demokratija osvojiti apsolutnu većinu u drugom krugu nacionalnih izbora u nedelju, a glavna levičarska opozicija insistira na tome da bi birači trebalo da izbegavaju da imaju nekontrolisanu vladu sa „supersilama".

Prema anketama organizacije "Europe Elects", očekuje se da će Nova demokratija (EPP) dobiti 42,8 odsto glasova, a slede levičarska Siriza (19 odsto) i socijalisti (11,7 odsto).

Procene sugerišu da će Nova demokratija, ako se procene anketa ostvare, moći da dobije apsolutnu većinu i formira jednopartijsku vladu s obzirom na dodatna mesta koje će dobiti prema izbornom zakonu.

Lider Nove demokratije Kirijakos Micotakis pozvao je svoje kolege da pokažu uzdržanost pre glasanja i da se pritaje.

Izvor: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

„Očigledno, gledam ankete i moram da se pripremim za tu mogućnost i veoma sam optimističan, ali ću nastaviti da insistiram na potrebi da se zadrži nizak ton do izbornih rezultata", rekao je on.

Prema izveštajima grčke štampe, očekuje se da će Micotakis napraviti velike promene u modelu upravljanja spajanjem ministarstava i novim ljudima na prvoj liniji fronta.

Lider desnog centra želi da stvori novo ministarstvo za „porodičnu i socijalnu koheziju". Na nivou EU, italijanska premijerka Đorđa Meloni osnovala je ministarstvo za „porodicu, natalitet i jednake mogućnosti" kada je preuzela vlast u Rimu.

Na ekonomskom nivou, Micotakisov prioritet je da se otarasi investicione ocene „statusa smeća", a glavni ključni izazov biće povratak fiskalnim pravilima EU usred rastuće inflacije.

S druge strane, glavni cilj opozicije je da dobije što veći procenat da „gleda Micotakisa u oči", rekao je nedavno opozicioni lider Aleksis Cipras.

Izvor: EPA-EFE/GIOTA LOTSARI

"To nije pitanje partijske svrsishodnosti, već pitanje društvene stabilnosti i demokratske regularnosti", rekao je Cipras u svom poslednjem javnom govoru pred izbore u četvrtak.

Cipras optužuje stranku desnog centra da širi laži u vezi sa svojim predizbornim obećanjima o povećanju plata.

Konkretno, Siriza kaže da vlada nije obavestila Evropsku komisiju o ovim „obećanjima" u svojim srednjoročnim budžetskim ciljevima, što je Teodoros Skilakakis, uticajni poslanik Nove demokratije, delimično priznao.

Ako Siriza postigne manje od prvog kruga u maju, procene sugerišu da će biti pomaka, a Ciprasova budućnost u stranci je upitna.

Drugi upozoravaju da je Cipras čovek koji je uzeo Sirizu od 4% i doveo je na vlast i da će bez njega levica ući u eru opadanja.

(EURACTIV.rs)