Politika

NOVE SANKCIJE EU ZBOG RATA U UKRAJINI: Na meti moldavski oligarsi

Sa novim okvirom, zabrane putovanja u EU i zamrzavanje imovine bile bi usmerene na one „čije akcije ili politike podrivaju ili ugrožavaju suverenitet i nezavisnost Moldavije, kao i demokratiju, vladavinu prava, stabilnost ili bezbednost"

Izvor: DUMITRU DORU/EPA

Ministri spoljnih poslova EU trebalo bi da danas (ponedeljak, 24. marta) daju svoje političko zeleno svetlo za novi okvir sankcija moldavskim oligarsima koji pokušavaju da sruše prozapadnu vladu u Kišinjevu.

Sa novim okvirom, zabrane putovanja u EU i zamrzavanje imovine bile bi usmerene na one „čije akcije ili politike podrivaju ili ugrožavaju suverenitet i nezavisnost Moldavije, kao i demokratiju, vladavinu prava, stabilnost ili bezbednost u Moldaviji", navodi se u tekstu u koji je uvid imao EURACTIV.

Spisak sankcija uključuje „ometanje procesa izbora" i „podršku nasilnim demonstracijama ili drugim aktima nasilja" kao navedene prekršaje, kao i „ozbiljne finansijske malverzacije u vezi sa javnim sredstvima" i „neovlašćeni izvoz kapitala" iz zemlje.

Rumunija je prvi put predložila takav korak u februaru nakon što su moldavske vlasti izrazile zabrinutost zbog upozorenja obaveštajnih službi da Rusija verovatno podržava nasilne proteste i obučava sabotere u zemlji.

Očekuje se da će okvirni zakon biti usvojen kasnije ove nedelje, nakon što se ministri spoljnih poslova EU sastanu u ponedeljak u Luksemburgu, a o imenima će biti odlučeno kasnije.

I SAD i Velika Britanija su već krenule da sankcionišu pojedince, uključujući dva moldavska oligarha koji su već nadaleko poznati po tome što su korumpirali političke i ekonomske institucije Moldavije.

Još nema imena
Za sada još nema navedenih imena odgovornih za takve destabilizujuće akcije, a zemlje članice EU i Moldavija će prikupiti dokaze pre nego što identifikuju odgovorne osobe i subjekte.

Vladimir Plahotnjuk
Izvor: DUMITRU DORU/EPA

Iako nije eksplicitno pomenut, novi okvir sankcija će verovatno biti usmeren na dva odbegla oligarha - Ilhana Šora i Vladimira Plahotnjuka - koje su moldavske vlasti imenovale kao pomagače ruske operacije, izjavile su dve diplomate EU.

Šor finansira prorusku populističku partiju u Moldaviji pod nazivom ȘOR, koja je organizovala agresivne proteste prošle godine.

Plahotnjuk i Šor traže se u Moldaviji nakon što su optuženi za proneveru skoro milijardu evra iz njenih banaka.

Za EU, to je način kako da nastavi da targetira Ruse za njihovu destabilizaciju kontinenta nakon početka rata u Ukrajini i njihovih akcija tamo.

(EURACTIV.rs)