Ekonomija

KOLIKA ĆE BITI INFLACIJA OVE GODINE? Detaljna prognoza MMF za najmoćnije zemlje, preti destabilizacija banaka

Autor Milena Antonijević

Povećane kamatne stope usporile su aktivnosti pa bi dalji potresi u finansijskom sektoru mogli smanjiti proizvodnju na nivo blizak recesiji.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U najnovijem izveštaju MMF sa prognozama za svetsku ekonomiju, smanjeni su izgledi za globalni rast.

U izveštaju se predviđa rast globalnog BDP od 2,8 posto za tekuću godinu dok su projekcije za 2024. Da će on biti 3%. To svakako predstavlja usporavanje sa rasta od 3,4 odsto kakav je bio prošle godine a razlozi su u strožim merama monetarne politike.

U Januaru je prognoza globalne inflacije bila 6,6 odsto dok sada MMF predviđa globalnu inflaciju od sedam odsto ove godine, što je pad sa 8,7 % u prošloj godini.

Federalne rezerve i centralne banke će visoka stopa inflacije vrlo verovatno usloviti da i dalje povećavaju kamatne stope u borbi protiv rasta cena. Očekuje se da će to rezultirati slabljenjem ekonomskog rasta i potencijalnom destabilizacijom banaka, stoji u Izveštaju.

Pjer-Olivije Gurinšas, vodeći ekonomista MMF savetuje da monetarna politika ostane fokusirana na smanjenje inflacije. On je rekao da zbog rizika od finansijske nestabilnosti centralne banke ne bi trebalo da stanu sa borbom protiv inflacije.

MMF predviđa verovatnoću od 25 odsto da će globalni rast pasti ispod dva posto u ovoj godini. Predviđanja MMF-a za SAD su se blago poboljšala, sa predviđanjem rasta u 2023. od 1,6 odsto, u odnosu na 1,4 odsto prognoziranih u januaru.

Za Nemačku se, s druge strane, predviđa smanjenje od 0,1 odsto u tekućoj godini dok su prognoze za Japan potencijalni rast od 1,3 odsto ove godine, umesto 1,8 odsto predviđenih u januaru.

(EURACTIV.rs)