Ekonomija

JOŠ JEDAN NEMAČKI GIGANT ODLAZI U STEČAJ? Neizvesna sudbina fabrike automobila, najavljeni otkazi svim radnicima

Nemački proizvođač automobila "Sono motors" pokreće stečajni postupak pošto nije nađeno rešenje za finansijske probleme u kojima se nalazi od prošle godine. Zbog toga će poslednji zaposleni morati da napuste firmu

Izvor: EURACTIV.rs

Era nemačkog proizvođača automobila "Sono motors" privodi se kraju, čime je sasvim izvesno da će "preći u tabor" kompanija koje su proglasile stečaj u ovoj zemlji. Uprkos pregovorima sa potencijalnim investitorima, rešenje nije na vidiku. Zbog toga će poslednji zaposleni morati da napuste firmu, a budućnost kompanije ostaje neizvesna, piše nemački portal gmuender-tagespost.de.

Automobilska kompanija iz Minhena zapala je u finansijske teškoće tokom 2023. godine zbog čega je već otpustila nekoliko zaposlenih. Prema pisanju nemačkih medija, sada je i preostalo osoblje pred otpuštanjem, a "Sono Motors" je prethodno podneo zahtev za stečaj.

Stoga je planirano da se završe radni ugovori preostalog osoblja. Očekuje se da će otkazi stupiti na snagu xtokom prvih dana ove godine. "Sono Motors" je prvobitno planirao da osvoji tržište sa sopstvenim solarnim električnim automobilom Sion, ali je taj plan propao.

Sada se planira da se tehnologija proda drugim proizvođačima automobila iako još nije jasno da li i kako će poslovanje biti nastavljeno.

U stečaju rekordan broj kompanija

Godinu za nama obeležio je veliki broj kompanija u Nemačkoj koje su proglasile bankrot i otišle u stečaj. Prema studiji kreditnog osiguranja Alijanc trejd (Allianz Trade) broj se značajno uvećao u prvih devet meseci 2023. godine. U Nemačkoj je najugroženija oblast građevine, a velikih bankrota bilo je i u sektorima modne maloprodaje, bolnica i mašinogradnje.

Sveukupno gledano, broj kompanija koje su u bankrotu raste i trenutno se nalazi na najvišem nivou od 2020. godine, kaže stručnjak za nesolventnost Alijanc trejda Maksim Lemerl, prenosi nemački SWR.DE.

Alijanc trejd definisao je krajem prethodne godine velike nesolventnosti kao stečajeve kompanija sa godišnjim prometom od najmanje 50 miliona evra. Prema studiji, broj velikih bankrota u Nemačkoj ide ka rekordnom nivou 2020. godine, sa 45 slučajeva u prvih devet meseci 2023. Poređenja radi, u istom periodu 2022. godine bilo je za dobru trećinu manje sa 26 većih stečajeva, a 2021. je bilo samo 17 takvih stečajeva.

(J.N./EURACTIV.rs)