Ekonomija

NEMAČKA MOŽE DA ODAHNE: Postignut dogovor o budžetu, kakvo rešenje je pronašla vladajuća koalicija?

Nemačka vlada na čelu sa Olafom Šolcom postigla je dogovor o svom budžetu za 2024. i zadržaće trenutna ograničenja duga u narednoj godini, odlučeno je nakon nedelja napetih pregovora.

Izvor: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Očekuje se da će vlada Nemačke uštedeti 17 milijardi evra u svom osnovnom budžetu ukidanjem subvencija koje štete klimi i smanjenjem troškova, rekao je kancelar Olaf Šolc na konferenciji za novinare u sredu.

"Određivanje prioriteta znači da zajedno shvatimo šta možemo da priuštimo, a šta ne. Reč je i o rezovima i uštedama. Ne volimo to da radimo, naravno, ali su neophodne", rekao je Šolc.

Nemačka će takođe smanjiti potrošnju iz svog fonda za klimu i transformaciju, koji je bio u središtu pregovora.

Šolc je dodao da se vlada drži svojih ciljeva, uključujući podršku Ukrajini, napredovanje u zelenoj transformaciji Nemačke i jačanje društvene kohezije.

"Ova tri cilja se ne menjaju. Ali jasno je da moramo da uspemo da do njih dođemo sa znatno manje novca", rekao je Šolc, dodajući da će vlada sačuvati i svoju "kočnicu duga", prvi put uvedenu 2009. godine.

Kočnica duga ograničava iznos državnog duga i ograničava strukturni budžetski deficit zemlje. Može se suspendovati samo u vanrednim situacijama, kao što je pandemija Covid-19.

Zašto je budžet bio u problemu?

Budžetske tenzije su izbile u novembru nakon što je nemački ustavni sud presudio da su vladini planovi da preraspodeli neiskorišćeni fond koji je nastao tokom pandemije Covid-19 u svoj sadašnji budžet nezakoniti.

Šolc je u sredu rekao da odluka neće uticati samo na sadašnji i budući budžet, već i na to kako će se kreirati i postavljati dalji budžeti.

Odluka je napravila rupu vrednu oko 17 milijardi evra u nacionalnom budžetu za 2024., primoravši koalicione partnere da preispitaju svoje planove i pokrenula pitanja o kamenu temeljcu ekonomske politike, uključujući kočnicu duga.

Političke podele otežale su i odugovlačile pregovore o sporazumu. Nemački institut za ekonomska istraživanja IW saopštio je u sredu da očekuje da će se bruto domaći proizvod ove zemlje smanjiti za 0,5 odsto sledeće godine, navodeći budžetsku krizu i neizvesnost vezanu za finansije kao jedan od ključnih faktora.

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner, koji je deo Slobodne demokratske partije, nameravao je da se drži kočnice duga.

Socijaldemokratski kancelar Olaf Šolc i ministar ekonomije stranke Zelenih Robert Habek založili su se za još jednu suspenziju kočnice duga, navodeći mogućnost da se održe politike oko beneficija i da se nastavi zelena tranzicija privrede.

Uprkos nedavnim preprekama, liderski savez je funkcionalan, naglasio je Lindner tokom konferencije za novinare u sredu.

"Ova koalicija je sposobna da preduzme akciju i da se dogovori čak i kada je reč o veoma teškim zadacima".

Budžetski sporazum sada mora da raspravlja parlamentarni odbor za budžet, pre nego što bude prosleđen na razmatranje parlamentu, a zatim i Veću Bundesrata koji predstavlja šesnaest nemačkih saveznih država.

Biće uspostavljen privremeni budžet koji će zaustaviti proces, što će omogućiti vitalne administrativne i pravne troškove.

"Veoma je dobra vest, rekao bih da je vlada postigla dogovor, a postigla je dogovor još ove godine, što će gotovo sigurno značiti da će domaćinstva i kompanije imati mnogo više sigurnosti šta će se desiti sledeće godine, posebno sa pitanjima energetske podrške", rekao je Holger Šmiding, glavni ekonomista u Berenbergu, za CNBC u sredu, pre nego što je dogovor objavljen.

(JA/EURACTIV.rs)