Ekonomija

DUG EU NE MOŽE DA RASTE U NEDOGLED: Da li će se o ublažavanju dogovoriti druga najzaduženija članica i stroga Nemačka?

Zemlje EU su blizu reformi i dogovora o kontroverznim pravilima o evropskom dugu, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc nakon sastanka sa italijanskom koleginicom Đorđom Meloni, koja je bila nešto opreznija.

Izvor: EPA-EFE/FILIP SINGER

Članice EU pregovaraju o izmenama strogih fiskalnih pravila EU, koja bi trebalo da ponovo stupe na snagu sledeće godine nakon suspenzije izazvane epidemijom. Italija ima drugi po redu najveću dug u EU i stoga želi da ublaži stroga ograničenja javnog duga i budžeta, dok nemački zvaničnici podržavaju strogi nadzor.

Međutim, Šolc (SPD/S&D) je bio uveren da je rešenje zastoja neizbežno nakon što su on i Meloni razgovarali o tome na zajedničkoj sednici nemačkog i italijanskog kabineta u Berlinu.

"Očekujem da ćemo uskoro postići dogovor", rekao je Šolc novinarima, dodajući da će rešenje uzeti u obzir stabilnost, ali neće primorati "bilo koju zemlju u program štednje".

Ostalo je otvoreno da li je tu procenu delila i italijanska premijerka, jer detalji koji su se pojavili u dosadašnjim pregovorima ukazuju na dogovor koji je bliži nemačkom stavu koji podrazumeva strožija pravila.

Dok se Meloni složila da pregovori napreduju "svakodnevno", ona je upozorila da "nisu laki".

Pravila EU o dugu su među istaknutim tačkama prepreke u odnosima između Italije i Nemačke, dok je spor oko registracije neregularnih migranata još jedan.

Obe teme su u velikoj meri ostale po strani na sednici Vlade koja je bila posvećena jačanju dugoročne saradnje dve zemlje. Šolc je naglasio da je najveći deo napretka u vezi sa pravilima o dugu postignut na sastanku ministara finansija EU ranije ovog meseca.

Izvor: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

"Stvari funkcionišu sasvim dobro"

Odnos između Italije i Nemačke je u poslednje vreme uglavnom bio harmoničan uprkos pojavi desničarske liderke Melonijeve i njene partije Fratelli d’Italia (ECR – Braća Italije), koju nemački mediji često nazivaju "postfašističkom".

Na pitanje Euractiv-a, portparol vlade ne vidi Melonijevu ideološku utemeljenost kao problem, ističući da ona ne "klasifikuje [političke sklonosti] drugih lidera".

Zaista, Šolc, socijaldemokrata, približio se desno orjentisanoj vlasti Italije u oblastima kao što su migracije, dok je Meloni pokazala pragmatizam u svojoj spoljnoj politici, koja je videla da se dve vlade više puta povezuju na evropskoj sceni uprkos povremenim neslaganjima oko detalji.

"Verujem da je kancelar Šolc veoma pouzdan i da stvari funkcionišu prilično dobro među nama jer razgovaramo jasno i otvoreno jedni sa drugima", rekla je Meloni u sredu dok su oba lidera istakla svoju usklađenost u više oblasti.

Zajednički sastanak kabineta – prvi te vrste od 2016. – bio je posvećen jačanju veze između dve zemlje pošto su Šolc i Meloni potpisali takozvani nemačko-italijanski "akcioni plan".

Iako je plan pokrenut pod vladavinom Maria Dragija 2021. godine, njegov besprekorni zaključak pod Melonijevom je podvukao odnos između nje i Šolca.

Sporazum, ugovor o prijateljstvu u svemu osim po imenu, predviđa bližu saradnju između dve zemlje u oblasti tehnologije, konkurencije i socijalne kohezije, klimatskih promena, globalnih partnerstava i evropskih i kulturnih odnosa. Zemlje su se takođe obavezale da će izgraditi cevovod za vodonik kroz Alpe.

(EURACTIV.rs)