Ekonomija

PREDSEDNIK PRIVREDNE KOMORE SRBIJE: Vinska vizija Otvorenog Balkana značajna za celokupnu ekonomiju zemlje

Autor Milena Antonijević

Regionalna i svetska vinska elita okupiće se u Beogradu na Vinskoj viziji Otvorenog Balkana. Sajam će otvoriti visoki zavničnici Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a 310 proizvođača iz tri zemlje predstaviće svoje proizvode.

Izvor: EURACTIV/Jelena Nikolić

Proizvođači vina, njih 310, iz tri zemlje predstaviće se u Hali 1 Beogradskog Sajma. U ostalim halama će biti još oko 300 vinarija iz svih krajeva sveta.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je za RTS da je Vinska vizija značajna za vinsku industriju Srbije, ali i za turizam, kao i čitavu ekonomiju zemlje.

Čadež dodaje da činjenica da na ovogodišnjoj Vinskoj viziji svoje proizvode predstavlja više od 600 izlagača, četvorostruko više u odnosu na prošlu godinu, pokazuje da se trud isplatio.

"Ove godine je pola izlagača iz regiona, druga polovina iz celog sveta, sa svih kontinenata. Dolazi i oko 450 profesionalnih kupaca. To je velika stvar. Jednostavno ne postoji zemlja koja nije poslala svog najvećeg predstavnika da razgovara sa našim vinarima i vidi šta su oni radili", kazao je Čadež.

Ističe da je ponosan što je Privredna komora organizovala više od 4.000 sastanaka o konkretnim ugovorima i poslovima vezanim za Vinsku viziju, što će olakšati funkcionisanje vinskim kompanijama, proizvođačima i prodavcima, uvoznicima i izvoznicima.

"Nemerljivo je koliko ovaj festival može da pozitivno utiče i na našu privredu. Ne radi se samo o vinu, već i o ekonomiji, turizmu. Na svaki uložen evro, zarađuje se mnogo više i multiplikuje se na druge sektore – na transport i proizvodnju hrane. Ako stranci dolaze u Srbiju i kažu da je naša zemlja budućnost vina i budućnost gastronomije, onda to zaista baš i misle", navodi Čadež.

Najavljuje da će posetioci moći da vide i štandove sa regionalnim jelima i začinima, kao deo turističkih potencijala Srbije, Albanije i Severne Makedonije, tri zemlje koje su inicirale vinsku manifestaciju u okviru projekta Otvoreni Balkan.

"Tri lidera na ovome rade već nekoliko godina, kroz prijateljske odnose. Nažalost, to što u Srbiju dođe oko 50.000 ljudi iz Albanije, Severne Makedonije i Srbije da razgovaraju, prave posao, sarađuju, a uz to popiju vino, često nije vest", kaže Čadež.

Sajam se danas otvara za profesionalne posetioce, a od petka će štandove izlagača moći da posete i građani.

Marko Čadež ističe da Privredna komora Srbije, u saradnji sa Ministarstvom privrede, priprema plan podrške malim i srednjim preduzećima, za šta će biti formirani posebni timovi.

"Suština je u digitalizaciji poslovanja, gde mala i srednja preduzeća mogu da dobiju i do 50 odsto sredstava za implementaciju digitalnih programa. Takođe je uveden centar za podršku za odgovorno poslovanje. Cilj je da malim, srednjim i porodičnim firmama pomognemo i omogućimo realizaciju digitalne transformacije", zaključio je Čadež.

(EURACTIV.rs)