Društvo

POLJOPRIVREDNICI U NEMAČKOJ OBUSTAVLJAJU PROTEST: Vladi isporučili ultimatum, rok je samo dva dana

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Poljoprivrednici u Nemačkoj obustavljaju protest, ali imaju svojevrsni ultimatum za vladu.

Izvor: YouTube/The Guardian

Protesti poljoprivrednika u Nemačkoj privremeno su obustavljeni nakon višenedeljne neizvesnosti. Predsednik Udruženja poljoprivrednika, Joakim Rukvid, rekao je da pokušavaju da stupe u pregovore sa saveznom vladom, ali da žele rezultate do četvrtka uveče.

Protesti koji od početka 2024. izazivaju blokade puteva širom Nemačke kulminirali su u ponedeljak u Berlinu. Procenjuje se da je učestvovalo oko 30.000 poljoprivrednika a ulicama je išlo oko 5.000 traktora.

"Došlo je vreme da razgovaramo", rekao je Rukvid nakon razgovora sa parlamentarnim grupama nemačke tročlane koalicione vlade.

"Sada bi bio dobar trenutak da okončao proteste, makar na nekoliko dana, da pristupimo političarima i održimo razgovore orijentisane ka rešenju. Naša 'tišina' biće signal naše spremnosti da razgovaramo", rekao je on.

Krajem decembra, nemačka vlada odlučila je da "iseče" određene planove u budžetu zbog nedostatka 17 milijardi evra, a među njima su bile i subvencije za poljoprivrednike. Ali zbog protesta koji su usledili, vlada je već odustala od nekih od najavljenih mera, kao što su poništenje pogodnosti za porez na vozila, i smanjenje subvencije za poljoprivredna goriva. Ali farmeri su smatrali da to nije dovoljno i ušli su u proteste.

Vlada, međutim, vidi "malo prostora" za manevar, naročito kada su u pitanju porezi na gorivo.

"Poljoprivredu finansiraju Brisel i Berlin sa devet milijardi evra godišnje. Kao ministar finansija, uvek moram da se zapitam, koja su sredstva neophodna i koje su alternative dostupne? Svako mora da uradi svoj deo posla", rekao je ministar finansija Kristijan Lindner.

Rukvid je vladi dao svojevrsni ultimatum - "rezultat nam je neophodan do četvrtka uveče".

(EURACTIV.rs/B.Z.J.)