Životna sredina

DO SMANJENJA EMISIJE ŠTETNIH GASOVA POMOĆU NAKITA: Svetski brend pokreće revoluciju upotrebom recikliranih materijala

Prema godišnjem izveštaju Pandore, ona svake godine kupuje oko 340 tona srebra i jednu tonu zlata, a tokom proizvodnih procesa oslobodila je 264.224 tone ugljen-dioksida (CO2) u 2022. godine

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Najveći svetski maloprodajni lanac nakita po obimu prodatih proizvoda, "Pandora", nedavno je doneo odluku da prekine upotrebu iskopanog srebra i zlata, prelazeći isključivo na reciklirane plemenite metale. Ova inicijativa ima za cilj smanjenje emisije ugljen-dioksida, s obzirom da reciklirani materijali zahtevaju manje energije tokom proizvodnje. 

Ovaj korak doprinosi smanjenju ekološkog uticaja industrije nakita, a Pandora planira da ostvari ovu tranziciju do druge polovine 2024. godine, što je godinu dana ranije nego što je prvobitno planirano.

Prema godišnjem izveštaju te danske kompanije, ona svake godine kupuje oko 340 tona srebra i jednu tonu zlata, a tokom proizvodnih procesa oslobodila je 264.224 tone ugljen-dioksida (CO2) u 2022. godine.

"Korišćenjem recikliranih, umesto novoiskopanih metala, "Pandora", poznata po svojim narukvicama od 65 do 95 dolara, smanjiće indirektnu emisiju za oko 58.000 tona godišnje", rekao je njen potpredsednik Mads Tvomi-Madsen, prenosi "Wall street journal".

Kako se navodi, lanci snabdevanja recikliranim metalom predstavljaju rizik, jer ukradeno zlato može da se proda kao otpad za recikliranje, ali i zbog toga jer je teško dokazati poreklo metala kada se jednom istopi.

Kako bi ublažila rizike, "Pandora" je odlučila da koristi standard koji je razvio svetski "Savet odgovoran za nakit" (Responsible Jewellery Council), koji isključuje zlatnike i zlatne poluge kao izvor recikliranog zlata, navodi britanska agencija.

Pandora koristi 340 tona srebra svake godine u svojim nakitima i samo jednu tonu zlata. Pored prelaska na reciklirane metale, Pandora prodaje samo dijamante proizvedene u laboratoriji uz korišćenje obnovljive energije.

Prebacivanje na reciklirano srebro mnogo je teže nego prelazak na reciklirano zlato, uglavnom zato što se vrlo malo srebra zapravo reciklira, prema analitičarima.

Oko 0,18 milijardi unci srebra reciklira se svake godine, što je delić globalne ponude i tražnje za srebrom, koja se kreće oko jedne milijarde unci, rekao je Nil Meder, direktor srebra i zlata u konsultantskoj firmi za plemenite metale "Metals Focus".

Kako srebro trguje za otprilike stotinu puta manju vrednost od zlata, često postoji malo podsticaja da se pretražuju otpaci kako bi se pronašlo srebro i recikliralo.

Kao rezultat toga, Pandora je radila sa svojim dobavljačima poput MKS PAMP, švajcarskog rafinera metala, kako bi razvila posebne linije snabdevanja za reciklirano srebro. MKS PAMP dobija veći deo svog recikliranog srebra iz posuđa i industrijske proizvodnje, uključujući katalizatore koji se koriste u hemijskoj i petrohemijskoj industriji. MKS PAMP je izgradio odvojene linije rafinerije za reciklirani materijal kako bi zadovoljio novu potražnju od strane Pandore.

(J.N./EURACTIV.rs)