Životna sredina

U DVA DANA DVA INCIDENTA U FABRICI MAGNA U ALEKSINCU: Kako je došlo do trovanja radnika i koja je pozadina priče?

Nakon što je deo radnika osetio simptome trovanja u noći između 17. i 18. januara i potražio lekarsku pomoć, pokrenuta je istraga.Merenje vazduha pokazalo je da vazduh nije kontaminiran pa je naredna smena poslata u pogon i doživela isto

Izvor: youtube/screenshot/ TheMitchHD

U dva dana u aleksinačkoj fabrici "Magna", gde se prave presvlake za sedišta za automobile, dogodila su se dva incidenta zbog kojih je više od sto radnika zatražilo lekarsku pomoć zbog simptoma trovanja.

Nakon što je deo radnika osetio simptome trovanja u noći između 17. i 18. januara i potražio lekarsku pomoć, pokrenuta je istraga kao i merenje vazduha unutar hale. Utvrđeno je da "vazduh nije kontaminiran" pa je naredna smena poslata u pogon firme. Radnici su se vratili u pogon i iste večeri doživeli isto što i njihove kolege prethodnog dana.

Šta se desilo u fabrici?

U noći između 17. i 18. januara, 104 radnika su se požalila na kašalj, gušenje, glavobolju, mučninu ili povraćanje nakon čega su iz Hitne upućeno 51 u bolnicu u Aleksincu na interno odeljenje.

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je započelo istragu, da li je do trovanja došlo usled isparenja od lepka kojim je lepljen etison u prostoriji površine 30 do 40 kvadrata, koja se nalazi u sredini hale površine 12.000 kvadrata.

Nakon što su izvršena merenja vazduha unutar hale, oglasio se i predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević, koji je rekao da će treća smena ući u pogon firme i ponovo pokrenuti proizvodnju, pošto je Institut za bezbednost i zdravlje na radu "1. maj" iz Niša posle izvršenih merenja potvrdio da vazduh više nije kontaminiran.

Radnici su se vratili, nakon čega se ponovio scenario od prethodnog dana.

Radnici bili izloženi isparenjima

Ovim povodom oglasilo se i Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu, koje je u saopštenju potvrdilo da je fabrika, u kojoj je došlo do ponovnog trovanja, zavtvorena, a radnici evakuisani.

Iz Nacionalnog centra za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije u Beogradu potvrdili su juče da su radnici fabrike "Magna" u sredu popodne bili izloženi isparenjima lepka koji se koristi za tapaciranje poda i stranica automobila, preneo je portal 021.

Načelnik Centra Slavica Vučinić rekla je da se radi o preparatu na bazi sintetičkog kaučuka i organskih rastvarača, koji, ukoliko se ne poštuje uputstvo za rad i koristi zaštitna oprema, može dovesti do simptoma i znakova trovanja.

Oglasili se iz fabrike: "Koristili smo standardan lepak"

Nakon incidenta i iz fabrike je stiglo zvanično saopštenje.

"Magna potvrđuje da je tokom rutinske operacije održavanja podne obloge na našoj lokaciji u Aleksincu nažalost došlo do toga da neki zaposleni iskuse štetan uticaj na zdravlje. Lepak koji je korišćen tokom radova održavanja je standardni lepak za komercijalnu upotrebu. Na prvom mestu želimo da svim zaposlenima koji su pogođeni izrazimo iskrene želje za brz oporavak", navodi se u saopštenju pomenute fabrike.

Kako dalje navode, nakon saznanja o incidentu odmah su obavestili sve nadležne ustanove kako bi sproveli detaljna ispitivanja. Dodaju i da procena kvaliteta vazduha koja, je sprovedena u međuvremenu, nije pokazala nikakve indikatore zagađenja te da će obaveštavati o eventualnom daljem razvoju trenutne situacije.

(J.N./EURACTIV.rs)