Životna sredina

ZANIMLJIVO OTKRIĆE NAUČNIKA DA SE SMANJE ZAGAĐENJE I UPOTREBA VODE: Da li je kafa bez zrna dobro rešenje?

Autor Milena Antonijević

Proizvodnja kafe ima ogroman negativan uticaj na životnu sredinu koji se oslikava u zabrinjavajućim stopama krčenja šuma i doprinosu klimatskim promenama. Da li je kafa bez zrna rešenje?

epa08883794 A man mixes sugar in tea at a shop in Peshawar, Pakistan, 14 December 2020. As the cane crushing has commenced in Sindh and Punjab provinces, the prices of refined sugar have started to decline sharply by around 20 per cent at the retail markets. After Textiles, sugar industry in Pakistan is the largest agro based industry, annual crushing capacity of over 6.1 million tones. EPA-EFE/ARSHAD ARBAB
Izvor: EPA-EFE/Arshad Arbab

Svedočimo zagrevanju planete usled kojeg bi plantaže kafe mogle da se izmeste iz prostora na kojima se trenutno uzgajaju. U potrazi za optimalnijom klimom za svoje useve, plantažeri uništavaju šume, piše Klima 101.

Međutim, šta ako pomirenje između rastućih temperatura i našeg konzumiranja kofeinskih napitaka ne mora da rezultuje narušavanjem životne sredine, i krije se na manje očekivanom mestu - u proizvodnji kafe bez zrna?

Upravo ovo je okosnica zanimljivog rešenja koje nudi startup iz Sijetla, Atomo.

S obzirom na to da je deforestacija, pored sagorevanja fosilnih goriva, jedan od vodećih uzročnika klimatskih promena, kafa bez zrna može da smanji i druge pritiske na Zemlju.

Kako se navodi, emisije ugljenika koji zagreva atmosferu, u procesu dokazivanja koncepta, bile su i do 93% niže u odnosu na konvencionalnu proizvodnju. Povrh toga, kafa bez zrna zahteva 94% manje vode nego ona na kakvu smo navikli.

Ključ je u sastojcima. Atomo je razvio revolucionarnu tehnologiju uz pomoć koje ekstrahuje jedinjenja kafe iz široko dostupnih i obnovljivih prehrambenih namirnica kao što su semenke urme (koje se obično odbacuju), fruktoza, protein graška, limun i soda bikarbona.

Potencijal ovog startupa prepoznao je i časopis Time koji ga je uvrstio na prošlogodišnju listu 200 najboljih inovacija. Atomo je privukao i investitore koji su do sada u njihovo poslovanje uložili preko 50 miliona dolara.

U inicijalnim fazama razvoja, startup cilja na kafiće nasuprot prodavnicama i lancima supermarketa. Atomo pržena kafa koštaće oko 20 dolara za 450 grama, što je čini nešto skupljom u poređenju sa regularnom koja se koristi u američkim kafićima (između 10 i 15 dolara).

Izvor: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

 Nakon brzog početnog rasta, proizvođači alternativa nedavno su se našli pred izazovom zato što su kupci, pod uticajem inflacije, smanjili potrošnju skupljih proizvoda.

Međutim, njihovo iskustvo ipak ne zabrinjava predstavnike Atoma.

(EURACTIV.rs)