Životna sredina

PROCURILA PISMA IZ EVROPSKOG PARLAMENTA: Komitet odugovlači proces o pesticidima, u igri političke sile

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Procurila su pisma iz Evropskog parlamenta, u kojima se optužuju članovi Komiteta za poljoprivredu da odugovlače proces o važnom dokumentu. "U igri su političke sile a ne znamo kako će vetar duvati za dve godine".

Izvor: EPA-EFE/Tamas Soki

Donošenje regulative o održivoj upotrebi pesticida (SUR) pod velikim je znakom pitanja, jer je Evropska komisija optužila parlamentarce zadužene za poljoprivredu da odugovlače i namerno blokiraju proces. Pismo koje je procurilo otkriva da zvaničnici EK smatraju da članovi Evropskog parlamenta namerno odugovlače po pitanju smanjenja upotrebe i rizika od pesticida za 50 odsto do 2030. godine, roka predviđenog strategijom "Od farme do viljuške" EU.

Ovaj proces ne ide glatko, jer ministri poljoprivrede u okviru EU zahtevaju više informacija da bi nastavili, čime efektivno usporavaju proces pregovora o dokumentu od vitalne važnosti.

Predsednik Komiteta za poljoprivredu Evropskog parlamenta, Norbert Lins, napisao je u pismu predsednici EP Roberti Pecoli da je komitet spreman da iznese svoje mišljenje kada bude dobio dodatne podatke. Pismo u koje je EURACTIV imao uvid navodi da komitet žarko želi da nastavi sa izradom dokumenta o upotrebi pesticida, ali i da "očigledno oba tela neće biti u prilici da glasaju pre nego što dobiju i detaljno analiziraju dodatne elemente".

Izvor: MARTIN DIVISEK/EPA

"Komitet smatra da bi bilo besmisleno izneti mišljenje o predlogu, ukoliko nedostaje procena dodatnog efekta", napisao je Lins.

Zvaničnik EK, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je za EURACTIV da ne postoji optimizam po ovom pitanju, i to najviše zbog stava Poljoprivrednog komiteta.

"Ne pomeraju se sa polazne tačke, namerno i svesno koriste taktike kako bi odložili dokument. Stvaraju pritisak kako bi se on ili ublažio, ili bi njegovo usvajanje bilo stopirano tokom ovog mandata, da bi prešlo u sledeći", rekao je taj zvaničnik.

"Sve opcije ukazuju na opasno odlaganje", rekao je taj zvaničnik i ogradio se da ne zna šta je krajnji cilj ovakvog stava komiteta.

"Prozor prilike u ovom mandatu se vrlo brzo zatvara, a isto će biti i sa vratima procesa usvajanja."

Drugi neimenovani zvaničnik EK rekao je za EURACTIV da je očigledno da su u igri političke sile.

"Ove sile računaju na različite političke vetrove, a ne znamo kako će oni duvati za dve godine", slikovito se on izrazio.

Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

U drugom pismu, u koje je EURACTIV takođe imao uvid, predsednik Komiteta za životnu sredinu, Paskal Kanfin, kritikuje odluke zvaničnika zaduženih za poljoprivredu. I ovo pismo je upućeno predsednici EP Mecoli.

"Namera komiteta da zaustavi parlamentarni rad na predlogu ugrozila bi zaključak ovog važnog procesa u okviru ovog mandata, i ne odražava princip dobre saradnje među komitetima parlamenta", ocenio je on.

(EURACTIV.rs)