Životna sredina

PRAVIMO SVE VIŠE PLASTIČNOG OTPADA: Rezultati istraživanja o zagađenju pokazuju da problem eskalira

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Svet proizvodi sve više plastičnog otpada, i svaka osoba na planeti ga je u proseku napravila za kilogram više.

Izvor: EPA-EFE/Esteban Biba

Uprkos globalnim naporima za smanjenje zagađenja i emisije ugljenika, svet proizvodi više otpada od jednokratne plastike nego ikada, pokazalo je istraživanje objavljeno početkom ove nedelje.

Istraživanje fondacije "Minderu" utvrdilo je da je u 2021. nastalo 139 miliona tona otpada od plastike za jednokratnu upotrebu, što je šest miliona tona više nego 2019. godine. Ovo istraživanje sprovodi se jednom u dve godine, zbog čega nema podataka o 2022. godini.

U proseku, to znači da je svaka osoba na planeti napravila skoro jedan kilogram više otpada od jednokratne plastike, što se objašnjava većom potrebom za fleksibilnim ambalažama kao što su plastični filmovi ili kesice.

Proteklih godina, vlade zemalja sveta obavezale su se na smanjenje otpada nastalog od upotrebe ovakve plastike, zabranjujući plastični pribor za jelo, kese, balone, slamke i druge proizvode.

Problem leži i u činjenici da se recikliranje ne odvija brzinom neophodnom da se planeta izbori sa ovolikom količinom otpada. Iskorišćeni proizvodi tako završavaju na otpadima, plažama, rekama i okeanima, umesto u pogonima za reciklažu. Proizvodnja polimera potrebnih za izradu predmeta od plastike za jednokratnu upotrebu takođe zagađuje okolinu, emisijom gasova sa efektom staklene bašte.

"Bez sumnje je utvrđeno da zagađenje od plastike postaje sve veći problem, i da ga podstiču proizvođači polimera, izvedeni iz sektora nafte i gasa", rekao je osnivač fondacije, Endrju Forest.

On je predložio i inicijativu za finansijsko stimulisanje recikliranja plastičnih polimera, kako bi se pojedinci, kompanije i vlade dodatno podstakle na reciklažu.

"U razvijenom svetu, to će dovesti do automatizovanja i mehanizacije prikupljanja otpada. U manje razvijenim zemljama, prikupljanje otpada postaće prilika za posao nezaposlenih", rekao je on.

Prošle godine, Skupština za životnu sredinu Ujedinjenih nacija (UNEA) odlučila je da napravi prvi globalni sporazum o zagađenju plastikom. Oformljen je i komitet koji će do 2024. isporučiti nacrt pravno obavezujućeg sporazuma čija će tema biti ceo životni ciklus plastike, od proizvodnje i dizajna do odlaganja.

(EURACTIV.rs)