Životna sredina

KLJUČA U EVROPI: Komisija predložila kontroverznog kandidata za šefa klimatske politike, političari i besni i zabrinuti

Nikada ranije nije pokazao interesovanje ili ambiciju u vezi sa klimatskom politikom

Izvor: EPA-EFE/Robin Utrecht

Evropska komisija je u utorak (29. avgusta) predložila zamenika holandskog premijera Vopkea Hoekstru da predvodi klimatsku politiku EU nakon ostavke Fransa Timermansa – ali ekološke organizacije i političari su već izrazili zabrinutost.

Bivši potpredsednik Komisije Timermans podneo je ostavku na svoju funkciju šefa EU za klimu da bi se vratio u politiku, ostavljajući veliku prazninu uoči konferencije o klimi COP28 i konačnog pokušaja da se odobri novo zeleno zakonodavstvo Evrope.

U utorak je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila da je preporučila desničarskog Holanđanina za klimatski portfelj i predlog je na čekanju odobrenja Evropskog parlamenta.

Prema Von der Leien, Hoekstra je "naglasio tokom intervjua svoju posvećenost nastavku ambiciozne klimatske politike i održavanju društvene ravnoteže u svim neophodnim zajedničkim naporima na putu ka klimatskoj neutralnosti".

Ako ga parlament odobri, on će raditi pod vođstvom potpredsednika Maroša Šefčoviča, trenutno odgovornog za međuinstitucionalne odnose i koji je preuzeo Timermansovo potpredsedništvo zaduženo za Evropski zeleni dogovor.

Ovo je, međutim, izazvalo zabrinutost kod dela političara.

Izvor: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

"Nisam bio baš oduševljen kada sam čuo za Hoekstrinu nominaciju. Nikada ranije nije pokazao interesovanje ili ambiciju u vezi sa klimatskom politikom", rekao je za EURACTIV Mohamed Čahim, potpredsednik holandskih socijalista i demokrata za Evropski zeleni dogovor.

Takođe je problematično, dodao je on, što bi klimatski portfelj bio poveren političkoj porodici koja je pokušala da potkopa Zakon o obnovi prirode u proteklih šest meseci.

Hoektra je povezan sa Evropskom narodnom partijom (EPP), koja se suočila sa kritikama ranije tokom leta nakon kampanje za ukidanje zakona o obnovi prirode koji je predložila EU.

Paskal Kanfin, francuski poslanik koji predsedava odborom Evropskog parlamenta za životnu sredinu, takođe je izrazio zabrinutost, rekavši da je klimatska politika bila u centru delovanja EU poslednjih godina i da bi to trebalo da ostane.

Nisu se uverile ni ekološke organizacije.

Zabrinuti smo da će Vopke Hoekstra možda preuzeti ulogu komesara za klimu. Predsednica EK mora da izabere ambicioznog lidera EU koji ima dokazano iskustvo i akreditive koji mogu da upravljaju klimatskom agendom EU.

Climate Action Netvork Europe

Međutim, Komisija je naglasila Hoekstrine akreditive, uključujući značajno iskustvo o evropskim pitanjima i rekla da je pokazao snažnu motivaciju za tu funkciju i veliku posvećenost Evropskoj uniji.

"Njegovo iskustvo u vladi biće jako dobro, posebno za evropsku diplomatiju u oblasti klime uoči COP28 i za finansiranje klime, kao i za primenu zakonodavnih instrumenata koji se odnose na klimu", dodao je izvršni organ EU.

Hoekstrin EPP takođe razmatra njegovo potencijalno imenovanje, a član komiteta za životnu sredinu Peter Liese piše da očekuje da Holanđanin stavi veći naglasak na međunarodne klimatske pregovore nego njegov prethodnik.

Ako Evropski parlament odobri njegovo imenovanje, Hoekstra će voditi klimatske akcije do kraja trenutnog mandata Komisije, koji traje do 31. oktobra 2024.

(EURACTIV.rs)