Životna sredina

NOVAC ZA VLASNIKE ŠUMA KOJI NE POSEKU STABLA: Da li je ovo mera kojom bi Rumunija mogla da stane na kraj ilegalnoj seči?

Evropska komisija odobrila je rumunsku šemu od 200 miliona evra za kompenzacije vlasnicima šuma koji ne poseku drveće zbog ekoloških zahteva.

Izvor: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Evropska komisija je u skladu sa pravilima Evropske unije o državnoj pomoći odobrila rumunsku šemu od 200 miliona evra za kompenzaciju vlasnicima šuma koji ne poseku drvo zbog očuvanja životne sredine. Šema ima za cilj da zaustavi i preokrene gubitak biodiverziteta, poboljša usluge ekosistema i očuva staništa i pejzaže.

U okviru ove šeme, koja će se primenjivati do 31. decembra 2027. godine, pomoć će biti u obliku direktnih subvencija privatnim vlasnicima šuma. Iznos pomoći po korisniku će se obračunavati na osnovu prosečne cene jednog kubnog metra drvne građe i prosečne godišnje količine neiskorišćene šume po hektaru.

Komisija je procenila šemu prema pravilima EU o državnoj pomoći koja omogućavaju državama članicama da podrže razvoj određenih ekonomskih aktivnosti pod određenim uslovima, i smernicama za državnu pomoć u poljoprivredi i poljoprivredi iz 2022. sektorima šumarstva i u ruralnim područjima.

Kako se navodi u saoštenju, Komisija je smatrala da je šema neophodna i odgovarajuća za podršku razvoju sektora šumarstva.

Konačno, Komisija je došla do zaključka da je šema proporcionalna, jer je ograničena na neophodni minimum, navodi se.

Izvor: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Rumunija, zemlja u kojoj se šuma seče na veliko

Inače, Rumunija pod pritiskom Evropske unije da suzbije nelegalnu seču šume, što je problem s kojim se ta zemlja godinama bori.

Evropska komisija je 2020. pokrenula prekršajni postupak protiv Rumunije zato što nije zaštitila šume iz mreže zaštićenih područja EU Natura 2000 i zaustavila ilegalnu seču drveća.

Uzastopne rumunske vlade uvodile su mere za borbu protiv ilegalne seče, uključujući sistem obaveznog praćenja i posebnu kancelariju tužilaštva i policije za organizovani kriminal u vezi sa sečom šume.

U maju je grupa evroposlanika bila u Rumuniji kako bi ustanovila koliko je zemlja napredovala sa rešavanjem problema nelegalne seče. Njihov izveštaj se očekuje narednih meseci.

(EURACTIV.rs)