Životna sredina

PEKING SE SUOČAVA SA MOŽDA NAJTOPLIJIM LETOM U ISTORIJI: Vlasti donose vanredne mere, broj toplotnih udara raste

Autor Milena Antonijević

Temperatura u Pekingu je u četvrtak ponovo porasla preko 40 stepeni Celzijusa, dok se kineska prestonica bori sa jednim od najtežih toplotnih talasa u istoriji.

Izvor: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Od 1951. godine, u Pekingu je zabeleženo 11 dana sa temperaturom iznad 40C tokom, a pet od njih se dogodilo u poslednje dve nedelje.

Grad sa 22 miliona stanovnika već je zabeležio novi rekord za svoj najtopliji dan u junu, sa najvišom temperaturom od 41,1C, zabeležen 22. juna.

Kinu su nedeljama zahvatili talasi vrućine, za koje vlasti kažu da su stigli ranije i da su bili intenzivniji i ekstremniji nego prethodnih godina.

Severna Kina, gusto naseljen region sa stotinama miliona stanovnika, posebno je teško pogođena.

U četvrtak je devet meteoroloških stanica na nacionalnom nivou u Pekingu i susednoj provinciji Hebei registrovalo najvišu temperaturu za jul ikada zabeleženu.

Peking je u četvrtak ujutro izdao svoje drugo crveno upozorenje na vrućinu u dve nedelje.

Gradska vlada je savetovala da se radovi na otvorenom obustave kada temperature porastu i naložila vlastima da preduzmu hitne mere.

Pekinški biro za kulturu i turizam takođe je pozvao turističke grupe da minimiziraju ekskurzije na otvorenom. Prošle nedelje, 48-godišnji turistički vodič preminuo je od toplotnog udara u Letnjoj palati, ogromnoj carskoj bašti na severozapadu Pekinga, javili su državni mediji.

Od juna, telefonska linija za hitne medicinske pomoći u Pekingu prima u proseku 30 poziva dnevno u vezi sa toplotnim udarom, izvestio je državni Peking dejli.

Uporni toplotni talasi uticali su i na elektroenergetske mreže u zemlji jer je potreba za klimatizacijom porasla, a neke lokalne samouprave pozivaju kompanije i stanovnike da obuzdaju upotrebu električne energije.

Neke železničke stanice, uključujući provincije Henan i Hunan, postavile su velike blokove leda u salu za polazak kako bi snizile temperature.

Ekstremne temperature su povećale potražnju za proizvodima otpornim na sunce, uključujući "facekini", masku za celo lice za zaštitu od sunca sa rupama za oči, nos i usta.

Kako se klimatska kriza intenzivira, naučnici kažu da će opasni, rekordni toplotni talasi postati sve češći i jači.

Kineski naučnici upozorili su na ekstremnije vremenske prilike ove godine, navodeći pojavu El Ninja, prirodnog klimatskog obrasca u tropskom Tihom okeanu koji donosi temperature na površini mora toplije od proseka.

Ovaj fenomen ima veliki uticaj na vremenske prilike širom sveta, pogađajući milijarde ljudi.

Svetska meteorološka organizacija je u utorak upozorila da će početak El Ninja znatno povećati verovatnoću obaranja temperaturnih rekorda i izazivanja ekstremnih vrućina u mnogim delovima sveta i u okeanu.

U utorak je zabeležena najtoplija globalna temperatura ikada zabeležena - 17,18C (62,9F), čime je oboren prethodni rekord od 16,92C postavljen 2016, tokom prethodnog El Ninja.

(EURACTIV.rs)