Zdravlje

SVETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA UPOZORAVA NA PORAST OVOG PROBLEMA: Kakva je situacija u svetu, a kakva u Srbiji?

Autor Milena Antonijević

Svet obeležava Međunarodni dan mentalnog zdravlja, dok je nizom manifestacija ovaj datum obeležen i u Srbiji. Svaka osma osoba u svetu živi sa mentalnim teškoćama, dok u Srbiji oko 6% stanovnika redovno posećuje psihologa ili psihijatra.

Izvor: EPA-EFE/JOZA

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, širom sveta svaka osma osoba, ili 970 miliona ljudi, živi sa mentalnim teškoćama.

Svаке gоdinе, gubi se 12 miliјаrdi rаdnih dаnа zbоg dеprеsiје i аnкsiоznоsti.Prоcеnjuје dа оd dеprеsiје pаti 5% оdrаslih i 6% stаriјih оd 60 gоdinа, na globalnom nivou, dok su pored nje, аnкsiоznоst i pоrеmеćајi pоnаšаnjа mеđu vоdеćim uzrоcimа bоlеsti i invаliditеtа mеđu аdоlеscеntimа.

Prema zvaničnim podacima, sаmоubistvо је čеtvrti vоdеći uzrок smrti коd mlаdih uzrаstа оd 15 dо 29 gоdinа. 

Na kraju, prеко 20% оdrаslоg stаnоvništvа stаriјеg оd 60 gоdinа pаti оd nекih mеntаlnih i nеurоlоšкih pоrеmеćаја.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da posebnu pažnju posvećuje zaštiti prava osoba sa intelektualnim i mentalnim teškoćama, kao ranjivoj i u velikoj meri stigmatizovanoj i marginalizovanoj društvenoj grupi.

U saopštenju, izdatom povodom 10. oktobra, Svetskog dana mentalnog zdravlja, navodi se da je potrebno kreirati okruženje u kome se mentalno zdravlje poštuje, neguje i unapređuje, gde svi imaju jednake mogućnosti da dožive mentalno blagostanje i svako može da dobije zdravstvenu zaštitu koja mu je potrebna.

Zato je resorno ministarstvo formiralo Radni tim za mentalno zdravlje, koji čine eminentni predstavnici iz te oblasti.

Ministarstvo će, u okviru Programa „75 dana za 75 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima", sa predstavnicima drugih ministarstava, organizacija civilnog društva i akademske zajednice realizovati niz aktivnosti, među kojima će mentalnom zdravlju biti posvećena posebna pažnja.

Tako će 20. oktobra u Novom Sadu biti organizovan društveni dijalog „Mentalno zdravlje mladih" i panel-diskusija „Sistemska podrška mladima u borbi protiv zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i prevenciji bihevioralnih bolesti zavisnosti­", u okviru Festivala mentalnog zdravlja.

Sa stanovišta korpusa ljudskih prava, mentalno zdravlje je jedno od osnovnih ljudskih prava i spada u red ključnih resursa, značajan je faktor prosperiteta, socijalne pravde i socijalne kohezije društva, o čemu govori i ključni strateški dokument Srbije o zaštiti mentalnog zdravlja.

Svetski dan mentalnog zdravlja predstavlja najvažniju globalnu kampanju za podizanje svesti o značaju mentalnog zdravlja, a ove godine se obeležava pod sloganom „Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo".

Svetska zdravstvena organizacija definiše mentalno zdravlje kao stanje blagostanja u kome svaki pojedinac ostvaruje svoj potencijal, može da radi produktivno i plodonosno i u stanju je da doprinosi svojoj zajednici.

Mentalno zdravlje podrazumeva skladan odnos u samoj ličnosti, u emocionalnom, intelektualnom i socijalnom smislu, dodaje se u saopštenju.

Nizom aktivnosti, Svetski dan mentalnog zdravlja obeležava se danas širom Srbije. 

Prema rečima dr Nikole Jovanovića, psihijatra Instituta za Mentalno zdravlje u Beogradu, prema rezultatima istraživanja iz 2022. godine oko 30 procenata populacije Srbije je bar jednom u životu tražilo pomoć profesionalca zbog problema sa mentalnim zdravljem.

"Oko 20 posto stanovništva povremeno koristi usluge psihijatra ili psihologa, a šest posto redovno", kazao je dr Jovanović za EURACTIV.rs

(EURACTIV.rs)