Zdravlje

KO KONTROLIŠE HRANU KOJU JEDEMO? Na tržištu otkriveno ulje sa povišenom količinom aromatičnih ugljovodonika

Proizvod poreklom iz Singapura povlači se zbog utvrđene povišene količine aromatičnih ugljovodonika (MOAH)

Izvor: EPA-EFE/Tolga Akmen

Državni inspektorat Republike Hrvatske povukao je iz prodaje susamovo ulje Yi Yuan 100% Pure Black Sesame Oil (150ml), s preporučenim datumom upotrebe do 20.2.2026. godine.

Naime, proizvod poreklom iz Singapura, povlači se zbog utvrđene povišene količine aromatičnih ugljovodonika (MOAH).

"Nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 178/2002 Evropskog parlamenta i Veća od 28. januara 2002. o utvrđivanju opštih načela i uslova zakona o hrani, osnivanju Evropske agencije za sigurnost hrane, te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane", navode u Inspektoratu.

Inače, proizvođač ovog ulja je singapurski "Oh Aik Guan Food Industrial", uvoznik je holandski "Heuschen & Schrouff", a hrvatskim potrošačima je ovo ulje bilo dostupno u maloprodaji preko "Asia" i "Pan Asia" dobavljača.

Ko kontroliše hranu koju jedemo?

Kontrolom se bave instituti za prehrambene tehnologije koji vrše ispitivanja uzoraka hrane na kvalitet i zdravstvenu bezbednost.

Parametri bezbednosti, pre svega, obuhvataju ostatke štetnih supstanci poput teških metala i pesticida, a vrši se i mikrobiološka ispravnost uzoraka i druga ispitivanja. 

Kvalitet hrane mahom određuju sami proizvođači te hrane ili pravilnici, odnosno zakonska regulativa.

Svaka naznaka da neke od parametara prelaze granice, znak je da se nadležni alarmiraju i sporan proizvod povuku iz prodaje.

(EURACTIV.rs)