Tehnologija

ŠTA JE "ORGANIZACIJA GLOBALNO PARTNERSTVO ZA VEŠTAČKU INTELIGENCIJU"? Srbiji donosi brojne benefite i razvoj tehnologije

Članstvom u GPAI organizaciju pre dve godine, Srbija je stekla brojne benefite na nekoliko različitih polja. Jedan od najznačajnijih je svakako pristup najsavremenijim tokovima u oblasti veštačke inteligencije

Izvor: MONDO/Nataša Petrović

Srbija će Srbija u naredne tri godine biti predsedavajuća Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju (GPAI) i to u prvoj i trećoj pomoćna, dok će u drugoj godini biti glavna. GPAI je inicijativa koja teži da uspostavi globalne standarde i pravila za razvoj veštačke inteligencije, kao i da ubrza razvoj veštačke inteligencije globalno.

Članstvom u ovu organizaciju pre dve godine, Srbija je stekla brojne benefite na nekoliko različitih polja. Jedan od najznačajnijih je svakako pristup najsavremenijim tokovima u oblasti veštačke inteligencije, kao i prilika da doprinese razvoju tehnologije koja će oblikovati budućnost privrede. Članstvo igra veliku ulogu u pomoći i promociji rezultata naše zemlje kod najznačajnijih svetskih privreda i omogućiti dalji razvoj IT sektora.

Kriterijumi za članstvo bili su napredak razvoja veštačke inteligencije, i posvećenost odgovornom razvoju veštačke inteligencije. Te 2022. godine su samo četiri države primljene u članstvo (Turska, Argentina, Senegal i Srbija), dok je Srbija prva članica iz regiona.

Koliki je značaj ove funkcije podelio je i predsednika Aleksandar Vučić, na zvaničnom Instagram nalogu.

"Teško je dovoljno naglasiti od kakvog je ovo značaja za našu zemlju u pogledu prisustva u globalnim tokovima razvoja veštačke inteligencije. Ponosan na Srbiju! Velike stvari tek dolaze. Čestitam građanima Srbije", istakao je predsednik.

Organizacija je osnovana 2020. godine, na incijativu predsednika Francuske Emanuela Makrona i premijera Kanade Džastina Trudoa. Sekretarijat GPAI je pri Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), a ekspertski centri su u Montrealu i Parizu, dok će novi biti otvoren u Japanu.

Među najznačajnijim članovima su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Indija, Japan, Južna Koreja, Brazil, Francuska, Nemačka, Turska, EU i druge zemlje.

Prošlogodišnji Samit GPAI održan je u Indiji i otvorio ga je premijer Indije Narendra Modi u prisustvu velikog broja predstavnika država i eksperata iz celog sveta.

(J.N./EURACTIV.rs)