Tehnologija

"ŽAO MI JE ZBOG SVEGA ŠTO STE PROŠLI": Čelnici društvenih mreža svedočili o eksploataciji dece, Zakerberg se izvinio

Generalni direktor kompanije Meta Mark Zakerberg izvinio se porodicama koje kažu da su njihova deca povređena na društvenim mrežama, tokom saslušanja u američkom Senatu.

Izvor: YouTube/CNBC Television/Screenshot

Mark Zakerberg - koji je na čelu Instagrama i Fejsbuka - obratio im se i rekao da "niko ne treba da prolazi kroz ono kroz šta su oni prošli".

Njega i šefove TikTok-a, Snap-a, Iks-a i Discord-a ispitivali su skoro četiri sata senatori obe stranke.

Zakonodavci su želeli da znaju šta rade da zaštite decu na mreži.

Zakonodavstvo trenutno prolazi kroz Kongres koji ima za cilj da natera kompanije za društvene mreže da odgovaraju za materijale objavljene na njihovim platformama.

Saslušanje u sredu bilo je retka prilika za američke senatore da ispitaju tehnološke šefove.

Zakerberg i izvršni direktor TikTok-a Šou Zi Ču dobrovoljno su pristali da svedoče – ali su čelnici Snap-a, Iks-a (bivši Tviter) i platforme za razmenu poruka Discord u početku odbili i poslati su im zvanični sudski pozivi koje je izdala vlada.

Iza pet tehnoloških šefova sedile su porodice koje su izjavile da su se njihova djeca samopovredila ili ubila kao rezultat sadržaja na društvenim mrežama, piše BBC.

Kako se navodi, roditelji su sve vreme su davali do znanja svoja osećanja, sikćući kada su izvršni direktori ušli i aplaudirajući kada su poslanici postavljali teška pitanja.

Dok je saslušanje uglavnom bilo fokusirano na zaštitu dece od seksualne eksploatacije na mreži, pitanja su se uveliko razlikovala jer su senatori iskoristili prednost da su pet moćnih rukovodilaca tamo pod zakletvom.

TikTok – koji je u vlasništvu kineske kompanije BiteDance – generalni direktor Ču je upitan da li njegova kompanija deli podatke o američkim korisnicima sa kineskom vladom, što je on negirao.

Američki senator Tom Koton pitao je Čua, koji je iz Singapura, da li je ikada pripadao Komunističkoj partiji Kine.

"Senatore, ja sam Singapurac. Ne", odgovorio je Ču.

Koton je zatim upitao: "Da li ste ikada bili povezani ili povezani sa Komunističkom partijom Kine?"

"Ne, senatore. Opet, ja sam Singapurac."

On je dodao da je kao otac troje male dece znao da su pitanja o kojima se raspravlja "užasna i noćna mora svakog roditelja".

Priznao je da njegova deca nisu koristila TikTok zbog pravila u Singapuru koja zabranjuju mlađim od 13 godina da kreiraju naloge.

Zakerberg pod lupom

Ali Zakerberg, izvršni direktor Mete, bio je taj koji je bio pod najvećom lupom, kako je svedočio pred Kongresom po osmi put.

U jednom trenutku republikanski senator Ted Kruz je upitao: "Gospodine Zakerberg, o čemu ste dođavola razmišljali?" kada je tehničkom šefu pokazao poruku na Instagramu koja upozorava korisnike da će možda uskoro videti materijal o seksualnom zlostavljanju dece, ali pita da li bi želeli da "ipak vide rezultate".

Zakerberg je rekao da "osnovna ideja iza toga da ih umesto samo blokiranja usmeri ka nečemu što može biti korisno". Takođe je obećao da će "lično istražiti" tu situaciju.

Tokom druge razmene sa republikanskim senatorom Džošom Houlijem, Zakerberg je pozvan da se izvini porodicama koje sede iza njega.

Ustao je, okrenuo se publici i rekao: "Žao mi je zbog svega kroz šta ste svi prošli, strašno je. Niko ne bi trebalo da prolazi kroz stvari koje su pretrpele vaše porodice".

Senatori frustrirani nedostatkom napretka

U središtu saslušanja bili su stavovi kompanija prema zakonima o bezbednosti na internetu koji trenutno prolaze kroz Kongres.

Ovo je sažeto u napetoj razmeni između Džejsona Sitrona iz Discorda i republikanskog poslanika Lindzi Grejama.

Grejem je naveo niz zakona koji su prošli kroz Kongres u vezi sa bezbednošću na mrinternetueži, pitajući da li ih Sitron podržava ili ne.

Dok je gospodin Grejem dao malo prilike gospodinu Sitronu da odgovori, izgleda da šef Discorda ima rezerve prema većini njih.

Gospodin Grejem je zaključio: "I evo vas – ako čekate da ovi momci reše problem, mi ćemo umreti čekajući".

Uoči saslušanja, Meta je najavila nove mere bezbednosti, uključujući i to da maloletnici sada podrazumevano neće moći da primaju poruke na Instagramu i Mesindžeru od stranaca.

Analitičar industrije društvenih mreža Met Navara rekao je za BBC da misli da je saslušanje ličilo na mnoge slične obračune, sa " političkom reputacijom SAD" i savršenom prilikom za fotografisanje koju je pružilo Zakerbergovo izvinjenje.

On je dodao da uprkos tome što su se senatori složili da je potrebno dvopartijsko zakonodavstvo da reguliše platforme, pitanje šta će se dalje dešavati ostaje nejasno.

"Videli smo ova saslušanja iznova i iznova i ona do sada nisu doneli nikakvu značajnu ili suštinsku regulativu", rekao je on.

Šefovi su takođe otkrili koliko su ljudi zaposlili da moderiraju sadržaj na svojim platformama.

Meta i TikTok, sa najvećim brojem korisnika na predstavljenim platformama, rekli su da imaju po 40.000 moderatora, dok je Snap rekao da ima 2.300, Iks ima 2.000, a Discord - koji je rekao da je manji - ima "stotine" moderatora.

Discord je platforma za razmenu poruka i ranije je bila upitna o tome kako otkriva i sprečava zlostavljanje dece na svojoj platformi.

Nakon saslušanja, neki od roditelja koji su bili u prostoriji organizovali su miting ispred, a nekoliko ih je pozvalo zakonodavce da hitno donesu zakon kojim će firme tražiti odgovornost.

(JA/EURACTIV.rs)