Tehnologija

VREDNOST MASKOVOG IKS-a OPALA ZA 71 POSTO: Ovo je, međutim, samo jedan od problema sa kojima se suočava

Autor Milena Antonijević

Prema Gardijanu, vrednost platforme „X” opala je za 71 odsto od kada je kupio Ilon Mask i promenio naziv Tviter, objavila je američka multinacionalna korporacija za finansijske usluge Fideliti koja ima udeo u platformi

Izvor: Printscreen/Youtube/CBSN

Zajednički fond Fidelitija, koji poseduje udeo u platformi „Iks”, umanjio je vrednost svojih udela, a podatke o tome dobio je američki sajt Axios i procenjuje da sada vrednost platforme iznosi oko 12,5 milijardi dolara.

Prema navodima fonda, do prošlog novembra, vrednost njegovih deonica u platformi „X” opala za 71,5 odsto od kada ga je Mask kupio, objavio je Gardijan.

Mask je kupio Tviter u oktobru pretprošle godine  za 44 milijarde dolara, dok je naziv u X promenio u julu 2023.

Zbog spornih objava na mreži koje su okarakterisane kao govor mržnje, broj mesečnih korisnika ove platforme opao je za 15 odsto tokom prve godine od Maskovog preuzimanja, napustilo ga je više velikih oglašivača, kao i minimum 50 posto osoblja.

Prema tužbi podnetoj u junu prošle godine, Mask, odnosno X ,se suočava sa tužbom da nije isplatio godišnje bonuse osoblju nakon njegove akvizicije u oktobru 2022, uprkos ponovljenim uveravanjima rukovodilaca uoči i nakon sporazuma da će kompanija to učiniti.

EU je u septembru 2023. upozorila Maska nakon što je otkrila da „Iks” ima najveći broj objavljenih dezinformacija od svih velikih platformi društvenih medija.

(M.A./EURACTIV.rs)