Tehnologija

OTKRIVENA NAJSTARIJA CRNA RUPA U SVEMIRU: Formirana 470 miliona godina nakon Velikog praska

Do otkrića crne rupe došlo se u zajedničkom poduhvatu NASE i opservatorije "Chandra X-ray"

Izvor: EPA-EFE/Pedro Puente Hoyos

Naučnici su otkrili do sada najstariju crnu rupu, formiranu samo 470 miliona godina posle Velikog praska, pokazuju objavljeni rezultati poslednjeg istraživanja. Oni potvrđuju ono što su do sada bile samo teorije – da su supermasivne crne rupe postojale u vreme nastanka univerzuma.

Do otkrića se došlo u zajedničkom poduhvatu svemirskog teleskopa "James Webb" kojim upravljaju NASA i opservatorije "Chandra X-ray", piše AP. S obzirom da je univerzum star 13,7 milijardi godina, na osnovu dobijenih rezultata zaključuje se da je ova crna rupa stara 13,2 milijardi godina.

Ono što je naučnike još više zapanjilo je njena veličina – prastara crna rupa je 10 puta veća od crne rupe u središtu naše galaksije Mlečni put.

Veruje se da novootrkivena crna rupa ima od 10 do 100 posto mase svih zvezda u galaksijama oko nje, a to nije ni blizu male mase crnih rupa u Mlečnom putu i okolnim galaksijama, kažu naučnici.

"Prosto je univerzum bio previše mlad da bi ona bila tako čudovišno velika", rekla je Prijamvada Natarajan sa Univerziteta Jejl koja je učestvovala u stvaranju studije objavljene u žurnalu "Nature Astronomy".

"Istraživači veruju da je crna rupa nastala od ogromnih oblaka gasa koji su se urušili u susednoj galaksiji. Sa X-zracima zapravo hvatate gas koji se gravitaciono uvlači u crnu rupu, ubrzava se i počinje da sija u X-zracima", rekla je ona.

(EURACTIV.rs)