Tehnologija

OPERATIVNI VEK NASA-INE SVEMIRSKE STANICE SE BLIŽI KRAJU: Kina nudi alternativnu, proširuju svoju "Nebesku palatu"

Kina planira da ponudi astronautima alternativnu platformu za misije u blizini Zemlje, zbog toga što se operativni vek NASA-ine svemirske stanice bliži kraju.

Izvor: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Kina planira da proširi svoju svemirsku stanicu na šest modula od trenutnih tri, u narednim godinama, nudeći astronautima iz drugih nacija alternativnu platformu za misije u blizini Zemlje dok se Međunarodna svemirska stanica (ISS) predvođena NASA-om bliži kraju svog životnog veka.

Operativni vek kineske svemirske stanice biće više od 15 godina, saopštila je Kineska akademija za svemirsku tehnologiju (CAST), jedinica glavnog kineskog kosmičkog izvođača, na 74. Međunarodnom astronautičkom kongresu u Bakuu, u Azerbejdžanu.

To bi bilo više od 10 godina koliko je ranije bilo najavljeno da će trajati.

Kineska samoizgrađena svemirska stanica, poznata i kao Tiangong, ili Nebeska palata na kineskom, u potpunosti je operativna od kraja 2022. godine. Oni mogu da prime najviše tri astronauta na orbitalnoj visini do 450 kilometara.

Sa 180 metričkih tona nakon proširenja na šest modula, Tiangong je i dalje samo 40 odsto mase ISS-a (NASA-ina Međunarodna svemirska stanica), koja može da primi posadu od sedam astronauta. Međutim, očekuje se da će ISS, koji je u orbiti više od dve decenije, biti povučen nakon 2030. godine, otprilike u isto vreme kada je Kina rekla da očekuje da postane "glavna svemirska sila".

Kineski državni mediji objavili su prošle godine, kada je Tiangong postao potpuno operativan, da Kina neće biti "pognuta" s obzirom na to da je ISS krenuo ka penzionisanju, dodajući da je "nekoliko zemalja" već zatražilo da pošalju svoje astronaute na kinesku stanicu.

Izvor: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Evropa ne može da učestvuje

Ali kao udarac kineskim aspiracijama za svemirsku diplomatiju, Evropska svemirska agencija (ESA) je ove godine saopštila da nema budžetsko ili "političko" zeleno svetlo za učešće u Tiangongu, odlažući višegodišnji plan za posetu evropskih astronauta svemiru.

"Odustajanje od saradnje sa Kinom u oblasti svemira sa ljudskom posadom je očigledno kratkotrajno, što otkriva da je konfrontacija tabora predvođena Amerikom dovela do nove svemirske trke", pisao je tada nacionalistički kineski tabloid Global Times.

Tiangong je postao amblem rastućeg uticaja Kine i poverenja u njene svemirske poduhvate, i izazivač Sjedinjenih Američkih Država u tom domenu nakon što su bili izolovani od ISS. Podsetimo, američkim zakonom je zabranjena bilo kakva saradnja, direktna ili indirektna, sa NASA-om.

Rusija, učesnica ISS, ima slične planove za svemirsku diplomatiju, sugerišući da bi partneri Moskve u grupi BRIKS – Brazil, Indija, Kina i Južna Afrika – mogli da naprave modul za svoju svemirsku stanicu.

Roskosmos, ruska svemirska agencija, saopštila je prošle godine da planira da izgradi svemirsku stanicu koja se sastoji od šest modula koji bi mogli da prime do četiri kosmonauta.

(EURACTIV.rs)