Tehnologija

TEHNOLOGIJOM PROTIV NAPADA AJKULA: Kako njujorški policajci štite plivače i surfere?

Autor Aleksandra Vrbica

Ova tehnologija takođe ima i druge koristi, osim traženja ajkula, pa može da pomogne u potrazi i spasavanju ljudi.

Izvor: EPA-EFE/CJ Gunther

Toplije i čistije vode na obali Long Ajlenda u Njujorku poslednjih godina donele su sve veći broj riba u ovo područje - a sa njima i krupnijec ribe koje ih jedu, uključujući ajkule. Na neki način, to je dobar znak za životnu sredinu. Ali potpuno je druga priča za plivače, surfere i ostale posetioce plaže.

Službenici za bezbednost na jednoj njujorškoj plaži koriste dronove kako bi sprečili potencijalne napade ajkula. Spasioci i policajci Državnog parka Njujork u Džouns Biču (državnom parku koji se proteže skoro 17 km duž južne obale Long Ajlenda sa šest miliona posetilaca godišnje) koriste ovu tehnologiju za nadgledanje voda sa obale. Kada uoče ajkule ili neuobičajene aktivnosti u vodi, mogu upozoriti kupače da ostanu na plaži.

Izvor: Screenshot Youtube/CNN

Program praćenja počeo je 2017. godine, ali je postao izuzetno važan nakon više napada ajkula na njujorškim plažama ovog leta. Iako je rizik od napada ajkule i dalje nizak, samo ove nedelje, 65-godišnja žena je hospitalizovana nakon što ju je ujela ajkula na plaži Rokavej u Kvinsu. Sledećeg dana, spasioci na plaži Džouns su zabranili ulazak u vodu tri puta zbog moguće pojave ajkula u blizini, od kojih su dva puta i primećene dronovima.

Izvor: Screenshot Youtube/CNN

"Ne mogu da predvidim da li će biti više ujeda ili napada ajkula, ali ono što mogu da vam kažem je što više dronova u vazduhu, veća je šansa da vidite ove životinje u njihovom prirodnom staništu", rekao je kapetan policije Riši Bazdeo za CNN prošlog meseca. "Samo upozorenje je već dobitak", dodao je on.

Policija njujorškog državnog parka upravlja flotom od 19 dronova duž plaže Džouns. Dronove koriste spasioci uz podršku policajaca koji mogu poboljšati nadzor preko mobilnog komandnog centra. Unutar kombija komandnog centra, policajci mogu da gledaju direktan prenos snimaka drona na TV ekranu kako bi utvrdili da li plivače treba ukloniti iz vode.

Izvor: Screenshot Youtube/CNN

"Uz pomoć drona dobijate pogled iz vazduha na ono što se dešava u realnom vremenu na otvorenom moru", rekao je Bazdeo, dodajući da ako se ajkula nalazi na 120m od obale, zvaničnici razmatraju zabranu plivanja. "Ako se ajkula nalazi u neposrednoj blizini kupališta, mi već tada donosimo tu odluku. Spasioci će sprečiti ljude da plivaju i bezbedno ih izvesti iz vode."

Izvor: Screenshot Youtube/CNN

Kada su policajci ovog parka CNN-u demonstrirali program za praćenje dronovima, kamere su snimile samo nekoliko raža blizu obale. Ali dronovi - koji imaju kamere dovoljno moćne da vide ispod površine vode čak i sa visine od 7,5 m - ranije su napravile snimke ajkula kako plivaju i hrane se jatom riba.

Upravljanje programom nije jeftino - čak i kompleti za bespilotne letelice jednostavnije tehnologije koje koriste spasioci za redovno praćenje koštaju oko 6.000 dolara i zahtevaju od operatera da budu obučeni prema pravilima Federalne uprave za avijaciju, navodi Bazdeo. Ali on kaže da je sve vredno toga, kako bi se izbegli bezbednosni rizici za ljude koji uživaju na plaži. "To je zapravo jeftinije od pozivanja policijskog helikoptera", dodao je Bazdeo.

Izvor: Screenshot Youtube/CNN

Tehnologija takođe ima i druge koristi, osim traženja ajkula. Dronovi mogu da se unaprede infracrvenom kamerom, reflektorima i zvučnicima kako bi pomogli u potrazi i spasavanju, a čak bi mogli da prenose pojas za spasavanje do plivača u nevolji, pre nego što spasilac stigne do njih.

Na primer, "ako dobijemo izveštaj da je osoba nestala noću, imamo mogućnost da, osim da pozovemo policijski helikopter, i pošaljemo naše dronove i zapravo vidimo u mraku", rekao je Bazdeo. "Pre pet godina nismo imali dronove sa ovom mogućnošću."

Izvor: Screenshot Youtube/CNN

Bazdeo je takođe naglasio da se dronovi koriste samo u ograničenim uslovima, kada je u pitanju bezbednost.

"Mi se pridržavamo strogih smernica kada upravljamo ovim bespilotnim letelicama. Ne koriste se za praćenje građana, već da ih čuvaju", rekao je Bazdeo. "Mi ne podižemo dronove, ili se trudimo da ih ne podižemo, iznad većih grupa ljudi. Na plaži postoje određene trake za hitne slučajeve koje su ređe posećene" i koje operateri koriste za navigaciju dronova do vode, rekao je on.

(EURACTIV.rs)