Tehnologija

SMART START- PODRŠKA ZA MLADA PREDUZEĆA: Krajem godine novi javni poziv

Autor Milena Antonijević

Fond za inovacionu delatnost kreirao je program Smart Start kako bi podržao mlada, perspektivna preduzeća, koja svojim proizvodima doprinose naučno-tehnološkoj zajednici i društvu u celini.

Izvor: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Krajem godine se očekuje novi javni poziv za one kojima je potebna pomoć pri pokretanju i razvoju inovativnog startap projekta, piše RTS.

Smart Start program namenjen je mladim i perspektivnim timovima i mikropreduzećima u najranijoj fazi razvoja proizvoda, usluge ili tehnologije. Fond pruža i mentorsku podršku, a mogu se prijaviti inovativni projekti iz svih oblasti nauke i tehnologije.

"Sredstva za Smart Start program su obezbeđena iz nacionalnog budžeta Republike Srbije, u okviru našeg resornog Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, i ona po pojedinačnom projektu iznose 4,2 miliona dinara, i obuhvataju kako finansijsku, tako i mentorsku podršku. Naši mentori su eminentni stručnjaci iz različitih oblasti, i oni tokom šestomesečne implementacije programa kontinuirano rade sa našim startapima na istraživanju tržišta, kreiranju njihovog prvog prototipa, kao i razvijanju poslovnog modela, čime ih pripremaju za komercijalizaciju i izlazak na tržište", kaže Milica Macura, savetnica za programe i projekte Fonda za inovacionu delatnost.

Ilija Drašković, osnivač startapa, kaže da su imali sreću da izaberu stvarno sjajnog mentora, koji ima ogromno iskustvo u saradnji sa raznim startapovima iz raznih vertikala, koji im je pomogao da uobliče viziju, da pripremr tzv. pič dek, odnosno prezentaciju prema investitorima, i na kraju vode određene aktivnosti prema nekom prioritetu.

" U šahu sam od svoje pete godine, i vrlo dobro znam šta to šahu fali. Rešenje je naša inovacija, odnosno Outpost Chess platforma koja služi prvo kao naša vizija da se svi šahisti povežu, nađu svoje angažovanje i da donekle monetizuju svoje šahovske sposobnosti. Trenutno smo usko fokusirani na to da na neki način napravimo sveobuhvatno rešenje da turnirskim organizatorima što više olakšamo posao, a u budućnosti ćemo raditi za bilo koji drugi individualni sport", ističe Lena Miladinović, osnivačica startapa.

Od preko dve stotine pristiglih, odabrano je 58 inovativnih projekata. Najveći deo je iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, ali i iz energetike, mašinstva i poljoprivrede.

"Robotiks je agro tek startap koga čine tri inženjera. Jedan je inženjer robotike, koji je povratnik iz Švajcarske, drugi je inženjer poljoprivrede, i treći IT inženjer. Dakle mi kombinujemo ova tri znanja, ove tri ekspertize, kako bismo najsavremenijim tehnologijama veštačke inteligencije, kao i ekspertizom jednog poljoprivrednog inženjera napravili robota koji je ekspert za rešavanje određenih problema u poljoprivredi", kaže Rastko Aničić, osnivač startapa.

Vuk Vujović, još jedan od osnivača startapa navodi da im znači ceo mentorski program koji ide kroz Smart Start program, zato što mogu da dobiju značajne savete.

"Mi smo inženjeri, ali nismo nikada vodili firmu, ovo je naš prvi startup tako da nam izuzetno znači ta mentorska podrška da uđemo kako treba u te preduzetničke vode", dodaje Vujović.

Poljoprivredni robot, pametna hranilica za kućne ljubimce, veb-platforma za šahovske turnire, samo su neki od mnogobrojnih projekata koje je Fond odlučio da podrži. Kako kažu, ključ razvoja inovacija je u podršci onima koji su u najranijoj fazi razvoja.

(EURACTIV.rs)