Tehnologija

SMELA VIZIJA POSTALA STVARNOST: U hangaru Jata putnički Boing 767 pretvoren u teretni prvi put u Evropi

Autor Milena Antonijević

Grupacija za održavanje vazduhoplova u Evropi, Avia Prime, koju čine tri eminentne kompanije uključujući i srpsku Jat Tehniku, završila je prvu konverziju u Evropi aviona Boing 767-300 iz putničkog u teretni.

Izvor: EPA/THE BOEING COMPANY

Prva konverzija širokotrupnog aviona ovog tipa u Evropi realizovana je u proizvodnim pogonima Jat Tehnike u Beogradu. Uspešno je obavljena u saradnji sa Izraelskom avio-industrijom, u Tehnikinom hangaru broj 2 koji, sa preko 9.000 kvadratnih metara, predstavlja jedno od najvećih postrojenja te vrste u ovom delu sveta, piše eKapija.

Prvi konvertovani avion poleteo je 9.avgusta u 16 časova po lokalnom vremenu sa beogradskog aerodroma u pravcu La Valete, na Malti, nakon što je prethodno predat novom vlasniku i naručiocu projekta, Challenge Groupu, globalnom lideru u teretnom avio saobraćaju. Prema rečima izvršnog direktora, Jossija Shoukrouna, kompanija planira da do 2026. godine utrostruči svoju flotu inkorporirajući i efikasni avion Boing 777.

"Uzbuđeni smo jer je smela vizija koja je nastala pre 6 godina danas postala stvarnost. Dugo smo se spremali za ovo prolazeći najzahtevnije kontrole vazduhoplovnih vlasti i ponosni smo na novu tehnologiju i know-how koji su prvi put primenjeni u Beogradu. Ovo je početak novog poglavlja u istoriji Avia Primea i evropske avijacije, koje će učvrstiti našu poziciju kao glavnog evropskog dobavljača za konverziju širokotrupnih aviona tipa Boing i Erbas",  izjavio je Piotr Kaczor, glavni izvršni direktor Avia Primea i Jat Tehnike.

Ovo je prva od mnogo  širokotrupnih letelica koje će se transformisati u novom evropskom centru za ovu namenu koji se nalazi kod nas, a radovi na narednom boingu 767-300, već su u punom jeku.

"Uz višedecenijsku stručnost i najnaprednije tehnologije u industriji koje Avia Prime nudi zainteresovanim stranama po kompetitivnim cenama, ponosni smo što predvodimo sve više projekata koji doprinose zelenijoj i održivijoj budućnosti u avijaciji. Uz kontinuirani napredak uvereni smo u našu svetlu perspektivu, jer za nas je jedini put, put ka vrhu", kazao je Kaczor.

(EURACTIV.rs)