Tehnologija

OVA ZEMLJA UVODI PRAVILA ZA VEŠTAČKU INTELIGENCIJU: Šta se sve menja od 15. avgusta?

Autor Aleksandra Vrbica

U poređenju sa preliminarnim nacrtom objavljenim u aprilu, objavljena verzija, koja se naziva „privremenim merama", izgleda da je ublažila nekoliko prethodnih odredbi.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Kina je objavila nova pravila za generativnu veštačku inteligenciju (AI), čime je postala jedna od prvih zemalja u svetu koja je regulisala tehnologiju koja pokreće popularne servise kao što je ChatGPT.

Kineska administracija za kibernetički prostor, vodeći nadzornik interneta u zemlji, predstavila je u četvrtak set ažuriranih smernica za upravljanje rastućom industrijom, a pravila će stupiti na snagu 15. avgusta.

U poređenju sa preliminarnim nacrtom objavljenim u aprilu, objavljena verzija, koja se naziva „privremenim merama", izgleda da je ublažila nekoliko prethodnih odredbi, što sugeriše da Peking vidi priliku u industriji koja je u nastajanju, jer zemlja nastoji da ponovo pokrene ekonomski rast, kako bi otvorila nova radna mesta.

Prošle nedelje, regulatori su kaznili giganta Ant Group sa nešto manje od milijardu dolara, u potezu koji je, kako se činilo, konačno zatvorio poglavlje o širokom regulatornom udaru usredsređenom oko kineskih tehnoloških giganata. Mnogi od njih - uključujući Alibabu, Baidu i JD.com, sada su u procesu pokretanja sopstvenih verzija AI chatbota.

Pravila će se sada primenjivati samo na usluge koje su dostupne široj javnosti u Kini. Izuzete su tehnologije koje se razvijaju u istraživačkim institucijama ili koje su namenjene za upotrebu od strane korisnika u inostranstvu.

Trenutna verzija je takođe uklonila jezik koji ukazuje na kaznene mere, koje su uključivale kazne za prekršaje u iznosu od čak 100.000 juana (14.027 dolara).

Država „podstiče inovativnu upotrebu generativne veštačke inteligencije u svim industrijama i poljima" i podržava razvoj „bezbednih i pouzdanih" čipova, softvera, alata i izvora podataka, prema dokumentu kojim se objavljuju pravila.

Kina takođe apeluje na platforme da „učestvuju u formulisanju međunarodnih pravila i standarda" u vezi sa generativnom veštačkom inteligencijom, navodi se u saopštenju.

Ipak, među ključnim odredbama je zahtev za pružaoce usluga generativne veštačke inteligencije da sprovode bezbednosne preglede i registruju svoje algoritme kod vlade, ako su njihove usluge sposobne da utiču na javno mnjenje ili mogu da „mobilišu" javnost.

Izvor: YouTube/KARE11

Rivalstvo SAD i Kine?

Generativna AI se odnosi na tehnologiju koja podržava platforme kao što je ChatGPT. Popularnost ove usluga je eksplodirala poslednjih meseci, a kineske tehnološke kompanije se utrkuju da objave sopstvene verzije, što je navelo neke kritičare da predvide da će ovaj trend dodatno pojačati postojeće rivalstvo između SAD i Kine, kada su u pitanju nove tehnologije.

U globalnoj trci za obezbeđenje toga kako vlade koriste veštačku inteligenciju, Kina je stekla značajnu prednost, upozorio je prošlog meseca američki senator Mark Vorner. Kina „mnogo prednjači", rekao je on.

Čini se da kineske kompanije čekaju da se izdaju ažurirana pravila pre nego što zvanično objave svoje ChatGPT usluge. Za sada su generativne usluge veštačke inteligencije od strane Baidua, Alibabe i JD.com-a ili u probnoj fazi ili ih testiraju korporativni korisnici. Prema pravilima, regulatori i dalje moraju da odobre njihove proizvode.

Ključno pitanje u vezi sa kineskom regulatornom strategijom bilo je da li bi pravila na kraju mogla da potisnu inovacije u industriji veštačke inteligencije, koja je u srži ambicije zemlje tokom njenog takmičenja sa Sjedinjenim Američkim Državama u visokoj tehnologiji.

„Način na koji Kina pristupa regulaciji veštačke inteligencije verovatno će biti u skladu sa njenim pristupom regulisanju drugih oblasti napredne tehnologije, kao što su internet ili društvene mreže, gde sprovodi strogu cenzuru kako bi kontrolisala protok informacija", rekli su analitičari ranije ove nedelje.

Čini se da su regulatori svesni zabrinutosti. U upravo objavljenim smernicama, oni naglašavaju potrebu da se uspostavi ravnoteža između „razvoja i bezbednosti".

Pravila će nadgledati sedam nacionalnih agencija, uključujući agenciju za nadzor sajber prostora, Nacionalnu komisiju za razvoj i reformu i ministarstvo obrazovanja.

(EURACTIV.rs)