Tehnologija

NOVI TRGOVINSKI RAT NA POMOLU: Kina ograničava izvoz ključnih metala za čipove, kompanije u trci da obezbede zalihe

Kompanije koje su pogođene odlukom Kine da ograniči izvoz dva metala koja se koriste za poluprovodnike, električna vozila, opremu za telekomunikacije, utrkuju se da obezbede zalihe.

Izvor: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Iznenadna najava Kine da ograniči izvoz nekih proizvoda od galijuma i germanijuma pojačala je trgovinski rat sa Sjedinjenim Američkim Državama i potencijalno bi moglo da izazove još poremećaja u globalnim lancima snabdevanja.

Kontrole izvoza, za koju je Kina rekla da ima cilj da zaštiti nacionalnu bezbednost i interes, zahtevaće od izvoznika da traže dozvolu za isporuku nekih proizvoda od galijuma i germanijuma.

Kinesko ograničenje će se primenjivati na osam proizvoda povezanih sa galijumum: galijum-antimonid, galijum-arsenid, metalni galijum, galijum-nitrid, galijum-oksid, galijum-fosfid, galijum-selenid i indijum-galijum-arsenid.

Kontrola izvoza će se takođe odnositi na šest proizvoda od germanijuma: germanijum dioksid, germanijum epitaksijalni supstrat za rast, germanijumski ingot, metalni germanijum, germanijum tetrahlorid i cink germanijum fosfid.

Svi oni koriste se za proizvodnju u automobilskoj industriji, ali i u industriji proizvodnje telekomunikacione opreme.

Potez kojim se upravlja izvozom retkih elemenata koje Peking klasifikuje kao strateške, dolazi u trenutku kada Vašington razmatra nova ograničenja za isporuku visokotehnoloških mikročipova u Kinu, navode mediji.

Metali se koriste u brzim kompjuterskim čipovima i u sektoru odbrane i obnovljive energije.

Izvor: EPA/FELIPE TRUEBA

Kina štiti nacionalnu bezbednost, tvrde

Analitičari su taj potez, za koji je kinesko ministarstvo trgovine reklo da štiti nacionalnu bezbednost, videli kao odgovor na eskalirajuće napore Vašingtona da obuzda tehnološki napredak Kine.

“Kina je udarila američka trgovinska ograničenja tamo gde boli“, rekao je Piter Arkel, predsednik Globalnog rudarskog udruženja Kine.

Saopštenje o ograničenju izvoza je stiglo uoči Dana nezavisnosti SAD i neposredno pre posete američkog sekretara finansija Dženet Jelen Pekingu.

Pol Triolo, viši potpredsednik za Kinu u strategijskoj firmi Olbrajt Stounbridž, rekao je da će ograničenja verovatno biti usmerena na kompanije u industriji poluprovodnika i odbrane i da bi to moglo pomoći Kini da stekne veću pregovaračku moć.

“Očigledno je vreme da se pošalje ne tako suptilna poruka Bajdenovoj administraciji da Kina ima značajne karte kada su u pitanju inputi za poluprovodničku, vazduhoplovnu i automobilsku industriju, i da može i da će sve više biti spremna da nanese bol američkim kompanijama “, rekao je Triolo.

Evropa zabrinuta

Evropska komisija je izrazila zabrinutost, dok je nemački ministar ekonomije Robert Habek rekao da bi svako proširenje kontrole izvoza na materijale poput litijuma bilo “problematično”.

Holandska vlada je saopštila da će efekat novih pravila zavisiti od toga kako se sprovode.

Navedenih osam proizvoda od galijuma i šest germanijuma se takođe koriste u drugim visokotehnološkim industrijama.

Neki u metalnoj industriji rekli su da se plaše da bi Kina mogla da uvede nova ograničenja na izvoz retkih elemenata zemlje, nakon što je obuzdala isporuke pre 12 godina u sporu sa Japanom. Kina je najveći svetski proizvođač retkih elementata zemlje, grupe metala koji se koriste u električnim vozilima i vojnoj opremi.

“Galijum i germanijum su samo nekoliko manjih metala koji su jako važni za asortiman tehnoloških proizvoda, a Kina je dominantni proizvođač većine ovih metala. Fantazija je sugerisati da bi druga zemlja mogla da zameni Kinu u kratkom roku“, rekao je Arkel.

Izvor: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Kina proizvodi većinu svetskog galijuma i germanijuma.

U 2022., najveći uvoznici kineskih proizvoda od galijuma bili su Japan, Nemačka i Holandija, objavio je sajt Caikin, pozivajući se na podatke carine. Najveći uvoznici proizvoda od germanijuma bili su Japan, Francuska, Nemačka i Sjedinjene Američke Države, navodi se u saopštenju.

Rizik od eskalacije

Kinesko ograničenje dolaze dok Vašington razmatra nova ograničenja za isporuku visokotehnoloških mikročipova u Kinu, nakon niza ograničenja u poslednjih nekoliko godina.

Očekuje se da će Sjedinjene Amerilje Države i Holandija dodatno ograničiti prodaju opreme za proizvodnju čipova Kini, kao deo napora da se spreči da kineska vojska koristi njihovu tehnologiju.

Peking je poslednji put napravio kontra-potez u maju, kada je nekim domaćim sektorima zabranio kupovinu proizvoda od američkog proizvođača memorijskih čipova Micron.

“Rizik od brze eskalacije tenzija između SAD i Kine nije zanemarljiv“, rekli su analitičari.

(EURACTIV.rs)