Tehnologija

FRANCUSKA OTVARA PRVU FABRIKU AKUMULATORA ZA ELEKTRIČNE AUTOMOBILE: Makron najavio ubrzani razvoj industrije

Autor Milena Antonijević

Francuska će danas pokrenuti svoju prvu fabriku baterija za električne automobile, čineći veliki korak u svojoj trci za izgradnju sektora kojim bi se smanjila dominacija Kine.

Izvor: EPA-EFE/Pascal Rossignol / Pool Maxppp out

Izgradnja industrije baterija je u srcu plana za „reindustrijalizaciju“ Francuske predsednika Emanuela Makrona, sa nizom fabrika koje će se pojaviti na severu zemlje u naredne tri godine.

„Gigafabrika“ koja se otvara u Bili-Berklou je u vlasništvu kompanije Automotive Cels Compani, partnerstva između francuskog energetskog giganta TotalEnergies, nemačkog Mercedes-Benza i američko-evropskog proizvođača automobila Stellantis, koji proizvodi niz brendova uključujući Peugeot, Fiat i Chrisler.

Otvaranju će prisustvovati francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer i ministri za energetsku tranziciju i industriju, zajedno sa nemačkim i italijanskim zvaničnicima.

Na događaju će biti prisutni i šefovi Mercedesa, Stellantisa i TotalEnergies-a.

Fabrika je u dužini od šest fudbalskih terena. Proizvodnja bi trebalo da počne ovog leta.

Izabrani zvaničnici i poslovni lideri nadaju se da će region Hauts-de-France pretvoriti u „Batteri Vallei“, odgovor industrije električnih automobila na Silicijumsku dolinu.

Kinesko-japanska grupa AESC-Envision gradi fabriku u blizini grada Douai koja će snabdevati francuskog proizvođača automobila Reno od početka 2025.godine.

Francuski startap Verkor trebalo bi da počne proizvodnju u fabrici u Denkerku od sredine 2025. godine, dok je tajvanski ProLogium takođe izabrao priobalni grad za svoju prvu evropsku fabriku, a proizvodnja će početi 2026.godine.

Takmičenje sa Kinom i SAD

Evropa se utrkuje da pojača proizvodnju baterija i električnih vozila, pošto je Evropska unija postavila rok do 2035. godine za postepeno ukidanje prodaje novih automobila na fosilna goriva.

U EU je poslednjih godina najavljeno oko 50 projekata fabrika baterija.

Francuska vlada je postavila cilj da proizvodi dva miliona električnih vozila godišnje do 2030. godine, saopštilo je ministarstvo ekonomije.

Ministarstvo je saopštilo i da će fabrika ACC do tada isporučivati 500.000 vozila godišnje.

Kina je svetski lider u proizvodnji baterija za električne automobile i takođe dominira u proizvodnji sirovina potrebnih za njihovu proizvodnju.

Evropa se takođe suočava sa oštrom konkurencijom iz Sjedinjenih Država, koje snažno subvencionišu sektor kroz Zakon o smanjenju inflacije, koji uključuje 370 milijardi dolara podsticaja za čistu energiju.

(EURACTIV.rs)