Tehnologija

REVOLUCIONARNA ZELENA AVIO-TEHNOLOGIJA: Industrija korak bliže letovima sa nultom emisijom štetnih gasova

Autor Aleksandra Vrbica

UltraFan tehnologija je tiša i ekonomičnija od bilo čega što je ranije napravljeno. Ona donosi poboljšanje efikasnosti od 10% u odnosu na najefikasniji veliki avio-motor na svetu, Trent XWB, rekli su iz Rols-Rojsa.

Izvor: Screenshot YouTube/Global Update

Tehnologija mlaznih motora kompanije Rols-Rojs sa pogonom na održivo gorivo završila je prve testove u postrojenju u Derbiju.

Kompanija kaže da je UltraFan tehnologija tiša i ekonomičnija od bilo čega što su ranije napravili. UltraFan donosi poboljšanje efikasnosti od 10% u odnosu na najefikasniji veliki avio-motor na svetu, Trent XWB, rekli su iz Rols-Rojsa. Šefovi kompanija opisali su tehnologiju kao „revolucionarnu".

Izvor: Screenshot YouTube/Global Update

Iz Rols-Rojsa su rekli da uspešni testovi znače da je industrija korak bliže postizanju cilja letova sa nultom emisijom štetnih gasova do 2050. godine.

Izvršni direktor Tufan Erginbilgić izjavio je: „UltraFan je revolucionaran demonstrator - tehnologije koje testiramo kao deo ovog programa imaju sposobnost da poboljšaju motore današnjice, kao i motore u budućnosti. Zato je ova najava toliko važna - svedoci smo istorije u nastajanju, koraka u poboljšanju efikasnosti motora."

Testovi su se odvijali u Testbed 80 postrojenju u Sinfinu, a demonstrator je bio pokrenut 100% održivim avio-gorivom, koje se proizvodi iz održivih sirovina iz otpada, kao što su korišćena ulja za kuvanje, rekli su iz Rols-Rojsa.

Izvor: Screenshot YouTube/Global Update

Projekat UltraFan, koji je podržala vlada Velike Britanije, nastajao je deceniju nakon što je javno predstavljen 2014. godine.

Sekretar za poslovanje i trgovinu Kemi Badenoh rekao je: „Ova najsavremenija tehnologija će pomoći tranziciji ka zelenijoj budućnosti avijacije. Istovremeno če privući dalja ulaganja u vazduhoplovnu industriju Velike Britanije, pomažući rastu ekonomije."

(EURACTIV.rs)