Poljoprivreda

SPOR NEMAČKE I EU OKO ĐUBRIVA: Šta sve određuje striktni okvir za njegovu upotrebu?

Autor Aleksandra Vrbica

S obzirom na to da upotreba đubriva ima značajan uticaj na prinose farme, kao i na troškove proizvodnje, pravila za njihovu upotrebu i dalje su mukotrpno pitanje.

Izvor: EPA/MARC MUELLE

Nemačko Ministarstvo poljoprivrede razmatra početak pregovora sa Briselom o delimičnom izuzeću travnjaka od pravila o upotrebi đubriva, tri meseca nakon što je Evropska komisija zatvorila svoj slučaj zagađenja nitratima protiv Berlina.

Početak pregovora o odstupanju od striktnog okvira EU za korišćenje đubriva sada je opcija, rekao je portparol nemačke savezne vlade. Ova mogućnost dolazi nakon odluke Evropske komisije početkom juna da zatvori svoj slučaj protiv Nemačke zbog kršenja direktive EU o nitratima, nakon decenije pregovaranja između Brisela i Berlina.

Iako je postupak bio zasnovan na optužbama da se Nemačka ne bori u dovoljnoj bori protiv sve veće kontaminacije nitratima u svojim podzemnim vodama, postupak je obustavljen nakon što je zemlja značajno pooštrila svoja ograničenja za upotrebu đubriva, glavnog pokretača zagađenja nitratima.

Ali s obzirom na to da upotreba đubriva ima značajan uticaj na prinose farme, kao i na troškove proizvodnje, pravila za njihovu upotrebu i dalje su mukotrpno pitanje, a kraj slučaja kršenja doveo je do novih zahteva za izmene i izuzeća od propisa.

Izuzeci za farme za ispašu?

Jedan takav poziv sada očigledno razmatra ministar poljoprivrede Kem Ozdemir (Zeleni).

Izvor: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Njegova bavarska koleginica, konzervativna ministarka Mihaela Kaniber, tvrdi da bi farmama travnjaka trebalo odobriti određene derogacije - odnosno izuzeća od pravila o đubrenju - pošto ove farme mogu da koriste sopstveno stajsko đubrivo.

U petak (1. septembra), bavarsko Ministarstvo poljoprivrede je u saopštenju navelo da je Ozdemir potvrdio ministarki Kaniber da će savezna vlada "početi razgovore sa Evropskom komisijom o derogaciji za travnjake".

Na pitanje EURACTIV-a, portparol saveznog ministarstva nije potvrdio da je bilo kakvo obećanje dato Bavarskoj, ali je rekao da vlada "trenutno razmatra dalje korake".

Komisija je do sada "odbila razgovore sa Nemačkom o ovome zbog tekućeg postupka u vezi sa kršenjem prava", navodi ministarstvo.

Pošto je procedura obustavljena, "sada postoji mogućnost da se podnese zahtev za odluku o derogaciji kod komiteta za nitrate u Briselu", dodaju, ali "samo za produktivne lokacije travnjaka van područja zagađenih nitratima".

Odbor za nitrate je deo sistema stručnih i administrativnih komiteta Komisije, poznatog kao komitologija, i zadužen je za sprovođenje direktive EU o nitratima. U ovom svojstvu, takođe ocenjuje zahteve za derogacije koje su podnele zemlje članice.

Komitet će se sledeći put sastati 14. septembra, ali trenutni dnevni red uključuje samo zahtev za derogaciju od Danske, ne i od Nemačke.

Molba Bavarske

Bavarsko ministarstvo tvrdi da bi derogacija trebalo da omogući poljoprivrednicima da nabavljaju količinu đubriva potrebnog za njihovu zemlju iz sopstvenog sajskog đubriva.

Trenutna ograničenja maksimalne primene organskih đubriva znače da farme na travnjacima za ispašu moraju da poklanjaju deo svog đubriva i umesto toga kupuju mineralna, navodi se u saopštenju.

"Dugoročno gledano, ovo nije prihvatljivo", rekla je Kaniber.

Bavarska je nemačka država sa najvećim brojem farmi (od kojih su mnoge pašnjaci) i najviše poljoprivrednog zemljišta. U međuvremenu, savezno ministarstvo predvođeno Zelenima je takođe upozorilo da je i nakon okončanja postupka za kršenje "Nemačka svakako i dalje u fokusu Komisije i drugih zemalja članica".

Od zemlje se "očekuje da će smanjiti nivoe nitrata u pravcu ekološki prihvatljivije poljoprivrede u doglednom vremenskom periodu", dodao je portparol.

(EURACTIV.rs)