Poljoprivreda

PEČURKE UZGAJAJU USRED PUSTINJE: Kako je troje ljudi napravilo revoluciju u proizvodnji hrane?

Autor Aleksandra Vrbica

Below Farm proizvodi oko jednu tonu gljiva mesečno, a u planu im je da povećaju proizvodnju kako bi zadovoljili rastuću potražnju.

Izvor: Screenshot Youtube/Below Farm

Pečurke u prirodi obično niču iz tamnog, vlažnog šumskog tla ili iz opalih grana drveća. Sada je start ap u Abu Dabiju pronašao način da ih uzgaja usred pustinje.

Below Farm proizvodi "specijalne pečurke" kao što su ostrige, kraljeva tuba, šitake i lavlja griva.

Generalna direktorka Bronte Vir kaže da je zatvorena farma, na oko 45 minuta vožnje od centra Abu Dabija, prva u regionu koja uzgaja i prodaje vrhunske pečurke. Ona kaže da je njihova ponuda bolja od uvezenih pečuraka, jer se "pečurke vrlo lako oštećuju i brzo gube svežinu".

Vir je osnivala kompaniju 2021. godine u partnerstvu sa poljskim bračnim parom Lilijanom Slovinskom, specijalistom za razvoj poslovanja, i Vojčekom Slovinskim, elektroinženjerom. Sada prodaju pečurke restoranima, prodavnicama i direktno potrošačima. Lista proizvoda kompanije uključuje pečurke u kutijama, setove za uzgoj i prah od pečuraka, za supe i sosove, a može se posipati po jelima kao začin.

Below Farm proizvodi oko jednu tonu gljiva mesečno, kaže Vir, i želi da poveća proizvodnju kako bi zadovoljila rastuću potražnju.

Izvor: Screenshot Youtube/Below Farm

Uzgajanje pečuraka na ekstremnoj vrućini

Vir kaže da postojeća tehnologija uzgoja pečuraka u zatvorenom prostoru, razvijena uglavnom u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, nije dizajnirana za užarene dnevne temperature u Abu Dabiju, koje leti mogu dostići 40 stepeni Celzijusa.

Vojček Slovinski se bavio razvojem rešenja, kaže Vir za CNN Business. Farma se sastoji od četiri specijalno prilagođene komore prekrivene debelim slojem izolacije kako bi unutrašnjost bila hladna.

"Možemo da kontrolišemo svetlost, temperaturu i vlažnost, kako bismo stvorili optimalne uslove za svaku vrstu pečuraka", kaže Vir.

Održavanje većeg vazdušnog pritiska u komorama pomaže u njihovoj zaštiti od jakih vetrova u Abu Dabiju i uskovitlane prašine, jer kada se vrata otvore, vazduh se izduvava, a ne uvlači se unutra, kaže ona.

Ciljevi Below Farme su usklađeni sa onima vlade UAE. Zemlja uvozi 85% hrane koju konzumira, ali ima ambicije da poveća sigurnost hrane povećanjem domaće proizvodnje.

Vir kaže da je održivost takođe ključni cilj. Pečurke se uzgajaju na specijalnim blokovima napravljenim uglavnom od recikliranih otpada od urminih palmi. Urme čine 61 odsto biljne proizvodnje u Abu Dabiju, a mrtve palme su ili spaljene ili ostavljene na gomilama. "Do sada smo iskoristili 350 tona palminog lišća", kaže Vir. "To je dostignuće na koje smo zaista ponosni."

Izvor: Screenshot Youtube/Below Farm

Sve veća potražnja

Prema stručnjacima za tržište, The Business Research Company, globalno tržište pečuraka poraslo je za preko 9% na 62,4 milijarde dolara prošle godine i nastavlja da se širi, delom zbog velike popularnosti biljne i veganske ishrane.

Below Farm se nada da će pratiti ovaj trend. Do sada su osnivači "pokrenuli posao uz malo ulaganja na tom putu", kaže Vir. Sada, sa trenutnom farmom kao dokazanim konceptom, kompanija se priprema za prikupljanje sredstava kasnije ove godine u cilju postavljanja druge farme većeg obima i proširenja proizvodnje.

Vir bi takođe želela da postanu zeleniji. Za električnom energijom kojom se napajaju klima uređaji u komorama za pečurke vlada najveća potražnja, kada su u pitanju resursi kompanije, kaže ona, tako da Slovinski istražuje kako da iskoristi potrošen materijal za uzgoj kao biogorivo za napajanje farme.

Na kraju, "želimo da Bliski istok bude centar izvrsnosti za uzgoj pečuraka", kaže ona.

(EURACTIV.rs)