Afrička kuga svinja do sada je potvrđena u 1.568 slučajeva, a eutanazirano je više od 18.800. Zaraza je u punom jeku, a jedan od velikih rizika za prenos bolesti je zaražena hrana.
Uprvo zbog ovoga, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, Dušanka Golubivić apeluje na građane da koriste samo adekvatno deklarisane proizvode iz kontrolisane proizvodnje, piše RTS.
Nadležne službe resornog Ministarstva poljoprivrede do sada su bile u više od 314.000 aktivnih kontrola na poljoprivrednim gazdinstvima širom Srbije, a mere nadzora i kontrole uvoza mesa, živih životinja i proizvoda od mesa su pojačane, rekla je Golubivić.
"Prilikom svakog uvoza sprovodi se prethodni postupak u kojem se proveravaju veterinarsko-sanitarni uslovi za uvoz pošiljke. Kada je u pitanju uvoz svinjskog mesa i živih životinja, nije dozvoljen uvoz iz zemalja koje nisu slobodne od afričke kuge svinja", objašnjava Golubovićeva.
Ona je dodala da je moguć uvoz proizvoda od svinjskog mesa uz dodatne garancije zemlje proizvođača.
Prema njenim rečima, sve pošiljke koje se pojačano kontrolišu od strane unutrašnje i granične veterinarske inspekcije do sada bile apsolutno zdrave i slobodne od prisustva virusa.
Golubivić ističe da postoji mogućnost nelegalnog prometa i uvoza nesertifikovanih proizvoda koji bi mogli da sadrže virus. Iz tog razloga, apeluje na građane da koriste samo adekvatno deklarisane proizvode iz kontrolisane proizvodnje.
Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede navodi da se svakodnevno beleže novi slučajevi zaraze, a da su poslednji registrovani u Braničevskom, Južnobanatskom, Srednjobanatskom, Sremskom i Moravičkom okrugu, kao i na opštini Palilula u Beogradu.
"Trenutno imamo identifikovanih 1.568 slučajeva do sada, registrovanih od početka godine", kaže ona.
Iako je lako prenosiva, afrička kuga svinja je virusno oboljenje isključivo svinja, nije zoonoza, što znači da se ne prenosi na ljude. Glavni rezervoar virusa jesu divlje svinje a putevi prenošenja raznoliki, od direktnog kontakta bolesnih i prijemčivih životinja, preko pribora i opreme, ljudi, putem kontaminirane obuće i odeće, transportnim sredstvima, pojedinim vrstama krpelja do mesa i proizvoda od svinjskog mesa u kojima virus može opstati više meseci, pa i godina.
(EURACTIV.rs)