Politika

POLOVINA KATALONACA PROTIV NEZAVISNOSTI: Više od tri četvrtine za odlučivanje na referendumu

Autor Milena Antonijević

Polovina Katalonaca se protivi otcepljenju od ostatka Španije, dok 77 odsto želi da se na referendumu odluči o sudbini regiona, pokazuju podaci najnovijeg istraživanja.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Procenat onih koji odbijaju odvajanje od Španije isti je kao i pre godinu dana, pokazali su rezultati javnog katalonskog istraživanja, dok 43% što je za jedan procenat više - za „nezavisnu Kataloniju”. Sedam posto ispitanika je neodlučno, izveštava EURACTIV-ov partner EFE.

Prema istraživanju “Centar Opinion Studies” (CEO), poznatijem kao „katalonski barometar“, 77% je reklo da se „ u potpunosti slaže“ da Katalonci „imaju pravo da odlučuju o svojoj budućnosti glasanjem na referendumu“, u poređenju sa 16% koji se ne slažu ili potpuno ne slažu.

Što se tiče budućeg političkog modela regiona, povećavaju se preferencije da Katalonija ostane autonomna zajednica, sa 32% podrške u poređenju sa 29% iz prethodne studije, objavljene u novembru 2022. Da bi trebalo da postane savezna država misli 23% u poređenju sa 20 posto prošle godine.

Mogućnost stvaranja „nezavisne države“ opala je za jedan procenat (33 odsto), a regiona Španije za dva procentna poena (6 odsto) u poređenju sa novembrom 2022.

S druge strane, otkriva se poboljšanje percepcije političkog upravljanja regionom od strane lokalnih i centralnih vlasti.

Istraživanje je takođe pokazalo da bi regionalni ogranak Španske socijalističke partije (PSC) učvrstio svoju poslednju pobedu ukoliko bi se danas održali novi parlamentarni izbori sa 34-40 mesta.

Iza PSC-a bi sledila “Eskuerra Republicana de Catalunia” (ERC, Republikanska levica Katalonije), sa 29-34, i pro-secesijski “Junts Per Catalunia” (JkCat, Zajedno za Kataloniju), sa 22-28.

Istraživanje, koje je sproveo "GESOP" a koje je zasnovano na 2.000 ličnih intervjua, rangira “Partido Popular” (PP/EPP) desnog centra na četvrto mesto, sa rasponom od osam do 12 mesta u katalonskom regionalnom parlamentu.

Tako bi došlo do trosmernog izjednačenja sa “CUP” koji se zalaže za nezavisnost (8-12) i levičarskim “En Comu Podem” (7-12), ispred krajnje desničarske stranke “VOKS” (7-10) i centralno-liberalnih “Ciutadansa” (Građani, CS), koja bi skoro nestala (0-5) iz Katalonske komore.

Moguće izjednačenje na opštim izborima

Ako bi se danas u Kataloniji održali opšti izbori, “PSC” bi dobio između 12 i 15 mesta, a ERC između 11 i 15 i mogao bi da bude izjednačen po broju mesta, a zatim “En Comu Podem” (4-8), koji bi napredovao od petog mesta u prethodnom istraživanju izvršnih direktora, sada na treće mesto.

“JkCat” bi mogao da padne na četvrto mesto, sa rasponom između pet i sedam mesta u španskom parlamentu, a zatim sledi “PP” (2-5), nerešeno između Vok-a i CUP-a, između 1 i 4 mesta-, i CS, sa procenom između 0 i jednog mesta.

U Španiji će 28. maja biti održani regionalni i opštinski izbori, a opšti izbori u decembru, u poslednjem mesecu Madridskog predsedavanja Savetom EU.

(EURACTIV.rs)