Politika

BEOGRADU I PRIŠTINI STIGAO POZIV IZ BRISELA: Sastanak zakazan za 27. februar, teške reči pale i pre susreta pregovarača

Dok se iz Beograda prethodnih dana čula pozitivna poruka i spremnost povratka pregovorima, iz Prištine i to od glavnog pregovarača Besnika Bisljimija stižu optužbe na račun Miroslava Lajčaka

Izvor: EURACTIV.rs

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak pozvao je Beograd i Prištinu na sastanak 27. februara u Briselu kako bi se razgovaralo o uredbi Prištine o ukidanju dinara. I dok se iz Beograda prethodnih dana čula pozitivna poruka i spremnost povratka pregovorima, iz Prištine i to od glavnog pregovarača Besnika Bisljimija stižu optužbe upravo na Lajčakov račun.

Poziv u Brisel potvrdio je i portparol EU, Peter Stano i objasnio da je isti rezultat susreta koji je visoki predstavnik Žozep Borelj prošle nedelje u Minhenu imao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, sa kojima je razgovarao o ukidanju dinara na KiM.

Napomenuo je da u pozivnom pismu Lajčaka nije određeno ko treba da predstavlja Beograd i Prištinu na sastanku i naveo da je prepušteno stranama da o tome odluče.

"Drugim rečima, EU pokušava da pomogne u pronalaženju rešenja za problem koji je nastao nekoordinisanom odlukom jedne strane, a koja nije unapred saopštena pogođenom stanovništvu", istakao je Stano.

Bisljimi: Neću ići na sastanak u Brisel

Prvi potpredsenik vlade u u Prištini Besnik Bisljimi izjavio je da je iz Brisela dobio poziv za sastanak sledeće nedelje o zabrani upotrebe dinara, ali je naveo da neće da se odazove.

Evro jedina valuta na KiM

Prema uredbi koju je usvojila centralna banka u Prištini, od 1. februara na KiM je jedina valuta u kojoj se mogu vršiti gotovinska plaćanja evro, što znači zabranu dinara. Uredba dovodi u pitanje opstanak Srba na KiM, koji svoja primanja iz Srbije dobijaju u dinarima.

"Nema nikakvog razvoja. Postoji zahtev Brisela da se sledeće nedelje održi sastanak o pitanju regulisanja prenosa valuta iz Srbije na Kosovo, ali to nije sastanak na koji bi trebalo da ide glavni pregovarač, jer pitanje dinara nije deo dijaloga. Idem kada se bude razgovaralo o osnovnom sporazumu, pa ćemo videti ko može da ide da razgovara o pitanju dinara", rekao je.

On je poručio da je izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak prekršio principe koje je sam postavio, rekavši da je to prvi put da je zakazao sastanak bez koordinacije sa stranama. 

Bisljimi nije naveo ko će predstavljati Prištinu na sastanku sledeće nedelje u Briselu. 

Dodao je da će Vlada u Prištini u narednim danima izaći sa spiskom od 10 mera, kojima će pokazati kako će voditi računa da građani ne budu oštećeni u prelaznoj fazi do pune primene nove uredbe centralne banke o uvođenju evra kao jedine valute u platnom prometu na KiM.

"Ponašanje Bisljimija nedopustivo"

Na ove njegove optužbe odgovorio je portparol EU rekavši da se nada da će Bisljimi ceniti napore umesto da nepravedno optužuje zvaničnike EU kao i da je takvo ponašanje nedopustivo.

Podsetio je da je odluka tzv. CBK ozbiljno uticala na kosovske Srbe i druge zajednice širom Kosova i Metohije, posebno na finansijsku podršku koju dobijaju iz Srbije kao i da odsustvo prethodnih konsultacija znači da u ovom trenutku nema alternative i da ta odluka posebno negativno utiče na škole i bolnice.

Podsetio je da su EU i njene države članice bile vrlo jasne u reakciji na tu kontraproduktivnu odluku i da se tim pitanjem treba baviti u okviru dijaloga. Ponovio je i da je dijalog jedina platforma za pronalaženje sveobuhvatnih i održivih rešenja za pitanja između Beograda i Prištine.

"To su EU, njene države članice i drugi međunarodni partneri ponovili u bezbroj navrata. Nekonstruktivni stav kosovskih vlasti, neuspeh i nedostatak angažovanja samo dodatno udaljavaju Kosovo od njegove evropske perspektive", istakao je Stano.

(J.N./EURACTIV.rs)