Politika

TIŠINA OD 25 MINUTA ZA 25 GODINA ČEKANJA NA PRAVDU: Protest zbog ukidanja presude za ubistvo Slavka Ćuruvije

Autori Milena Antonijević Jelena Nikolić

Fondacija Slavko Ćuruvija organizovala je protest ispred Apelacionog suda u Beogradu zbog odluke ovog suda da pravosnažno oslobodi četvoricu nekadašnjih radnika Državne bezbednosti od optužbi za učešće u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U godini kada se navršava 25 godina od ubistva novinara i vlasnika "Dnevnog Telegrafa", Slavka Ćuruvije, Apelacioni sud u Beogradu preinačio je prvostepenu osudjujuću presudu i pravosnažno oslobodio četvoricu nekadašnjih radnika Državne bezbednosti od optužbi za učešće u njegovom ubistvu.

Šokirana odlukom Apelacionog suda, Fondacija Slavko Ćuruvija navela je da ova presuda vraća na "veliku scenu devedesete godine prošlog veka" i pozvala građane na protest.

"Još jednom podsećamo da su oslobođeni oni koji su ubili novinara koga je tajna služba prisluškivala i pratila pre samog zločina, čije je ubistvo najavljeno na državnoj televiziji, sa kim su se obračunavali najviši državni zvaničnici, o kome su u državnim medijima plasirane monstruozne laži, čiju je imovinu država uništila, a njegove saradnike proganjala", nevela je Fondacija.

Izvor: Foto: EURACTIV/J.N.

Protest je, kao i što je najavljeno počeo u 14 časova ispred Apelacionog suda. Po okupljanju građana, Fondacija je pozvala na 25 minuta tišine, za 25 godina koliko traje sudjenje i sve sto se dešavalo.

Izvor: Foto: EURACTIV/J.N.

Ivana Stevanović iz Fondacije Slavko Ćuruvija pozvala je okupljene da podignu ogledala i 25 minuta u tišini protestuju.

Izvor: Euractiv/JN

"Zanemeli smo što su deset meseci krili odluku Apelacionog suda o oslobađajućoj presudi za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Umesto reči doneli smo belu zastavu da je uručimo pravosuđu Srbije, državi Srbiji koja se predala i pokleka pred silom", navela je ona i dodala:

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Da 25 minuta provedemo u tišini i da pogledamo ogledala, da pogledaju svoj odraz u našim rukama", poručila je ona.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Nakon 25 minuta tišine, okupljeni su poredjali ogledala na zastavu koju su spakovali i ostavili sudijama.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ni ovaj protest nije prošao bez Sima Spasića, koji je pokušavao da isprovocira okupljene, ali drugih incidenata nije bilo.

Podsetimo, u odsustvu neposrednih i posrednih dokaza koji bi pouzdano potvrdili da su Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić izvršioci ovog krivičnog dela, Apelacioni sud je našao da nisu na nesumnjiv način dokazani navodi optužbe.

Usvajanjem žalbi odbrane i delimičnim usvajanjem žalbe Tužilaštva, apelacioni sud je preinačio prvostepenu presudu tako što je oslobodio od optužbe Markovića da je izvršio krivično delo teško ubistvo u podstrekavanju, a Radonjića, Kuraka i Romića da su kao saizvršioci izvršili krivično delo teško ubistvo, dok su oštećeni upućeni na parnični postupak radi ostvarivanja imovinskopravnog zahteva.

"Činjenica da je Ćuruvija bio kritičar tada aktuelne vlasti, za ovaj Sud nije sporna, ali s obzirom na to da je u odnosu na okrivljene doneta oslobađajuća presuda, to se Sud nije ni mogao upuštati u motive izvršenja ovog krivičnog dela", navodi se u saopštenju Apelacionog suda objavljenog na njegovom sajtu.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je tim povodom da ne može da komentariše sudsku presudu, ali da joj je, kako je rekla, beskrajno žao zbog toga i da će ne kao premijerka, već kao građanka Srbije nastaviti da traži pravdu.

"Odluka Apelacionog suda u Beogradu da preinači prvostepenu presudu obeshrabrujuća je i predstavlja tužan dan za novinarstvo u Srbiji", ocenio je Stejt department, a slične stavove izneli su i OEBS i više novinarskih udruženja i organizacija.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Tereza Ribeiro i šef Misije u Srbiji Jan Bratu poručili su da su ''zatečeni'' presudom Apelacionog suda.

''Činjenica da ovaj slučaj ostaje nerešen 25 godina nakon što je ovaj hrabri novinar ubijen krajnje je uznemiravajuća. Nekažnjivost za ovaj težak zločin ne samo da je izuzetno bolna za Ćuruvijinu porodicu i kolege, već je i duboko razočaravajuća za celo srpsko društvo. Pravi test društva zasnovanog na vladavini prava je kako ono omogućava ostvarivanje pravde, posebno onima koji se izlažu riziku kako bi podržali vrednosti slobodne medija'', navela je Ribeiro.

Neposredno pred početak protesta, stiglo nam je i saopštenje ministarke pravde Maje Popović koje je uputila povodom odluke Apelacionog suda u Beogradu:

"Kao ministar pravde, nisam po zakonu ovlašćena, niti sam mogla da utičem na rad pravosudnih organa, niti u ovom, niti u bilo kom drugom predmetu. Nadala sam se da će pravosuđe rasvetliti zločin i da će pravda konačno biti zadovoljena.

Smatram da svaki građanin ove zemlje, pa i ja kao ministar pravde, imam pravo da iznesem svoj stav o tom postupku. Zbog toga sam duboko razočarna poslednjom presudom Apelacionog suda u Beogradu i radom pravosuđa na rešavanju slučaja ubistva novinara Slavka Ćuruvije, bez obzira na saopštenje Apelacionog suda u Beogradu objavljeno dana 2. februara 2024. godine na sajtu suda iz koga nedvosmisleno proizilazi da je jedini očevidac celog događaja, oštećena Branka Prpa, tokom celog postupka izjavljivala da ni jedan od okrivljenih nisu lica koja su novinara Slavka Ćuruviju lišili života.

Uprkos svim naporima da se kroz Ustavne amandmane dodatno ojača nezavisnost sudstva i samostalnost javnog tužilaštva, uprkos tome što smo svesno razvlastili Narodnu skupštinu u postupku izbora sudija i nosilaca javnotužilačke funkcije, pravosuđe nije ispunilo svoj osnovni zadatak. Kada se 25 godina čeka da se neki slučaj reši, to već samo po sebi ne može biti pravda. A kada ni posle 25 godina nije rešen slučaj i nisu kažnjeni vinovnici, onda se to ne može nazvati drugačije do najvećom nepravdom", navela je Popović.

Kako je dodala, u vremenima koja dolaze, prioritet celog društva i države mora biti zaštita bezbednosti svakog građanina i stanovnika ove zemlje, a posebno novinara.

"Izvršna vlast će, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, nastaviti da radi na jačanju zaštite bezbednosti građana i novinara. Izražavam očekivanje da će i sudska vlast pored primene prava shvatiti važnost borbe za pravdu i učiniti dodatne napore u tom smeru", stoji u saopštenju Ministarstva pravde.

(M.A/J.N./EURACTIV.rs)