Politika

GENERALNI SEKRETAR GLOBALNOG SINDIKATA SMENJEN ZBOG KATARGEJTA: Priznao da je uzeo 50.000 evra mita za kampanju

Autor Milena Antonijević

Generalni sekretar međunarodne unije ITUC smijenjen je sa svoje funkcije, saopštila je konfederacija. Smena je usledila nakon njegovih veza sa skandalom o korupciji u Evropskom parlamentu koji uključuje Katar.

epa10252501 General Secretary of the European Trade Union Confederation (ETUC) Luca Visentini speaks to the press ahead a Tripartite Social Summit at the European Council in Brussels, Belgium, 19 October 2022. EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Izvor: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Luka Visentini je uhapšen u decembru u okviru istrage o sumnji na korupciju među poslanicima Evropskog parlamenta u vezi sa Katarom i Marokom.

Upravni odbor Međunarodne konfederacije sindikata u decembru je suspendovao Visentinija koji je bio u pritvoru dva dana, a zatim pušten na slobodu, ali je ostao osumnjičen.

Odbor je sada odlučio da on „više ne uživa poverenje Generalnog saveta" i da će biti smenjen sa svoje funkcije.

„Događaji u poslednjih nekoliko meseci naneli su značajnu štetu reputaciji ITUC-a", rekao je Akiko Gono, predsednik tela koje okuplja 338 sindikata u 168 zemalja i teritorija širom sveta.

„Odlučni smo da zaštitimo ITUC od bilo kakvog oblika neprikladnog uticaja, ili zaista pojave takvog uticaja", dodao je on.

ITUC je takođe saopštio da izveštaj specijalne komisije i spoljnih revizora nisu pronašli „nikakve dokaze o donacijama iz Katara ili Maroka koje utiču na politike ili programe MKS".

Visentini je priznao da je primio 50.000 evra od nevladine organizacije bivšeg evropskog poslanika i lobiste Piera Panzerija, koji je navodno vodio lanac mita i sklopio dogovor sa tužiocima prošlog meseca u zamenu za blažu kaznu.

Brisel je potresen velikom istragom o korupciji. Ova afera izazvala je šokove kroz skupštinu izabranu u EU i podstakla međunarodnu kontroverzu.

Katar i Maroko tvrde da nisu igrali nikakvu ulogu u skandalu, ali tužioci kažu da je Panzeri priznao da je delio gotovinsko mito u njihovo ime kako bi uticao na briselske političare.

Visentini je rekao da je novac trebalo da pokrije troškove njegove kampanje da postane generalni sekretar MKS.

Organizacija je saopštila da će održati "vanredni svetski kongres" na kojem će izabrati novog sekretara.

U decembru je belgijska policija zaplenila više od 1,5 miliona evra u gotovini tokom racija oko Brisela i uhapsila šest osumnjičenih, uključujući Panzerija i tadašnju potpredsednicu parlamenta, Evu Kaili.

(EURACTIV.rs)