Politika

BRUTALAN NAPAD RUSKE VOJSKE U DONJECKU: Bitka u Bahmutu sve žešća, broj žrtava raste na obe strane

Autor Milena Antonijević

Ukrajinske snage suočile su se sa nemilosrdnim ruskim napadima na Bahmut u istočnom regionu Donjecka, pri čemu su obe strane izveštavale o rastućim neprijateljskim žrtvama. Borba se odvija preko male reke koja deli razoreni grad.

epa10513683 A handout satellite image made available by Maxar Technologies on 10 March 2023 shows burning and destroyed residential areas amid the ongoing battle for Bakhmut, Ukraine, 06 March 2023 (issued 10 March 2023). Russian troops entered Ukrainian territory on 24 February 2022, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT -- MANDATORY CREDIT: SATELLITE IMAGE 2022 MAXAR TECHNOLOGIES -- THE WATERMARK MAY NOT BE REMOVED/CROPPED -- HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Izvor: EPA-EFE/Maxar Technologies

Volodimir Zelenski, ukrajinski predsednik, rekao je kasno u nedelju da su njegove snage ubile više od 1.100 ruskih vojnika u poslednjih nekoliko dana dok su se borili za kontrolu nad Bahmutom.

Za manje od nedelju dana, počevši od 6. marta, uspeli smo da ubijemo više od 1.100 neprijateljskih vojnika samo u sektoru Bahmuta, što je nepovratni gubitak Rusije", rekao je Zelenski u svom video obraćanju.

Ruske snage su pretrpele 1.500 „sanitarnih gubitaka", a vojnici su ranjeni dovoljno teško da ih drže van akcije, rekao je Zelenski.

On je rekao da je uništeno na desetine komada neprijateljske opreme, kao i više od 10 ruskih skladišta municije.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su njene snage ubile više od 220 ukrajinskih pripadnika u poslednja 24 sata u pravcu Donjecka.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri izveštaje sa bojnog polja i nijedna strana nije dala detalje o sopstvenim žrtvama.

Ukrajinske snage kontrolišu zapadni deo napuštenog rudarskog grada Bahmuta, dok ruska plaćenička grupa Vagner kontroliše veći deo istočnog dela, sa rekom Bahmutka koja protiče kroz grad i označava liniju fronta, saopštile su britanske obaveštajne službe tokom vikenda.

Osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin rekao je u nedelju da je situacija u Bahmutu veoma teška.

„Što smo bliže centru grada, to su borbe teže. Ukrajinci ubacuju beskrajne rezerve. Ali mi napredujemo i napredovaćemo", rekao je Prigožin u audio izjavi.

On je dodao da su pripadnici ruske vojske municijom pomogli njegovim trupama.

„Juče smo dobili 15 kamiona, danas 12. i mislim da ćemo ih i dalje primati", rekao je on i dodao da nije bilo sukoba između njegovih boraca i ruskih trupa.

Prigožin se ranije žalio da rusko rukovodstvo namerno ostavlja svoje ljude bez municije, što je ministarstvo odbrane odbacilo.

„Vojska sa ideologijom"

Prigožin je rekao da će Vagner „početi da se ponovo pokreće" i regrutuje kad Bahmut bude zahvaćen, dodajući da želi da svoju privatnu vojnu kompaniju pretvori u „vojsku sa ideologijom" koja će se boriti za pravdu u Rusiji.

Vagner je već otvorio centre za regrutaciju u 42 grada kako bi popunio svoje redove.

Dok je strateška vrednost Bahmuta diskutabilna, Rusija gleda na njegovo osvajanje kao korak ka glavnom cilju rata, zauzimanja celog ukrajinskog industrijskog regiona Donbas.

Ukrajina je odlučila da ostane i da se bori u Bahmutu kako bi desetkovala najbolje ruske jedinice uoči prolećne kontraofanzive.

Analitičari očekuju da će ukrajinska kontraofanziva početi tokom aprila i maja, kako se vreme bude popravljalo i pristizala nova vojna pomoć, uključujući teške tenkove Leopard i Čelendžer.

Čekaju tenkove

Zapadni tenkovi će značajno promeniti ratnu taktiku, rekao je za Rojters Leonid Khoda, iskusni komandant ukrajinske tenkovske brigade koji je dobio nagradu Heroj Ukrajine manje od mesec dana nakon početka ruske invazije.

„Svi čekaju, čeka i 1. tenkovska brigada. Ne tako davno poslali smo osoblje da nauči da upravlja 2A6", rekao je Khoda, koji komanduje 1. Siverskom tenkovskom brigadom koja se bori na jugu Donjecka.

Na drugim mestima, rusko granatiranje je ubilo tri civila koji su u subotu bili na putu po namirnice u Hersonu na jugu zemlje, rekao je Zelenski, osuđujući „brutalne terorističke napade" promoskovskih jedinica.

Rusija je negirala da je ciljala civile.

Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar spoljnih poslova, pozvao je Nemačku da ubrza isporuke municije i da počne da obučava ukrajinske pilote na zapadnim borbenim avionima.

Kuleba je jasno stavio do znanja da ne očekuje da će zapadni saveznici Ukrajini uskoro dati borbene avione koje je tražila, ali je rekao da piloti treba da budu spremni kada odluka bude doneta.

Visoki zvaničnik EU rekao je da bi Evropska unija uskoro mogla da dopuni fond koji se koristi za kupovinu oružja Ukrajini za 3,5 milijardi evra.

Rusija oborila rakete u Belgorodskoj oblasti

Najmanje jedna osoba je ranjena u ponedeljak u južnom ruskom regionu Belgorod nakon što su ruske snage oborile četiri projektila iznad regiona i njegovog administrativnog centra rekao je guverner regiona koji se graniči sa Ukrajinom.

„U ovom trenutku poznato je da je jedna osoba povređena", a u dve stambene zgrade ima oštećenja od raketnog otpada", rekao je Vjačeslav Gladkov.

On nije rekao za koga misli da je ispalio projektile, ali je u prošlosti optužio ukrajinske snage sa druge strane granice za slične napade.

Belgorod se graniči sa ukrajinskim regionom Harkov i više puta je bio na udaru vatre od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije i na teritoriju u Ukrajini pod ruskom kontrolom.

(EURACTIV.rs)